Tort zajączek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy

tort zajączek

Tort w kształcie wielkanocnego zajączka. Bardzo łatwy do zrobienia tort, który można przygotować z dowolnego ciasta i dowolnej masy. Tort jest bardzo duży. Tak naprawdę są to dwa połączone torty: jeden cały w środku i drugi podzielony na uszy i kokardę.

Ciasto można udekorować dowolnie. Zdecydowałam się tym razem zrezygnować z masy cukrowej i marcepanowej i zrobić tort bardzo delikatny, na bitej śmietanie. Do takiego tortu bardzo dobrze pasuje dekoracja z wiórków kokosowych. Nadzienia są lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam spróbować szczególnie karmelową bitą śmietanę. Jest pyszna.

Babka drożdżowa z wieloma nadzieniami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
17 Komentarzy

Patzerlgugelhupf

Oryginalna nazwa tej babki to ”Patzerlgugelhupf”. Trudno mi powiedzieć, co ta nazwa oznacza. Szukałam, ale niestety się nie doszukałam ;) W każdym bądź razie jest to ciasto z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w nim nadzienie makowe, serowe, orzechowe i powidła śliwkowe. Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo fajnie wygląda, ale widząc liczbę nadzień odstraszał mnie czas jej przygotowania. W końcu ją zrobiłam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni. Okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i zmielonych orzechów to przygotowanie nadzienia sprowadza się tylko do wymieszania wszystkich składników.

Tort kwiatek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy

tort kwiatek

Tort urodzinowy w kształcie kwiatka może być prezentem dla małej księżniczki jak również dla dorosłej kobiety ;) Tort składa się z kakaowego biszkoptu i dwóch mas budyniowych: jednej bardzo delikatnej do środka tortu, a drugiej z dodatkiem masła do obłożenia tortu.

Tort smok
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
48 Komentarzy

tort smok

Czekoladowy tort urodzinowy w kształcie smoka. Do jego przygotowania wykorzystałam przepis na znany czekoladowy Tort Sachera. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej zastępując jedynie zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową. Ciasto pokryłam najpierw kakaową masą budyniową, a następnie marcepanem.

Seromak z masą jabłkową
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
14 Komentarzy
Seromak z masą jabłkową

Bardzo smaczne i bogate ciasto. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.

Jest to ciasto siostry Anastazji z moimi modyfikacjami. Zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie, podpiekłam spód (choć nie jest to konieczne, jednak trochę chroni przed nawilgnięciem ciasta od wilgotnej masy makowej i serowej) i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Tort Pirat
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
18 Komentarzy

pirat

Nieskomplikowany tort dla chłopca na pirackie przyjęcie urodzinowe. Tort można przygotować dowolny i z dowolną masą. Jedynie ważne jest to, aby pokryć go masą na bazie masła, czyli maślaną lub budyniową. Nie powinna ona zawierać nawet małej ilości bitej śmietany, bo może ona zaszkodzić masie cukrowej, którą obłożony jest tort. Zamiast masy na bazie masła możecie użyć również podgrzanej nutelli. Podgrzana robi się płynniejsza i łatwiej nanieść ją na tort. W poniższym torcie nutella pasuje idealnie smakowo do reszty ciasta.

Tort statek
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
80 Komentarzy

Tort statek

Czekoladowy statek piracki to moja propozycja na chłopięce, urodzinowe przyjęcie. Tort statek zażyczył sobie mój synek na 6 urodziny. Postanowiłam sprostać postawionemu mi zadaniu ;) Wcale nie było ono trudne do wykonania. Tort robi się bardzo przyjemnie, bo nie jest bardzo skomplikowany w budowie. Możecie podpatrzeć mój pomysł i przygotować taki lub podobny tort według własnej fantazji.  Do jego przygotowania potrzebne są dwa ciasta upieczone w formie keksowej: jedno duże i drugie o połowę niższe. Przełożyć możecie je dowolną masą i udekorować według własnej inwencji twórczej. Można, tak jak u mnie, pokryć go masą marcepanową lub masą cukrową, albo po prostu posmarować go masą czekoladową lub kakaową i dowolnie ozdobić.

Tarta orzechowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
49 Komentarzy

Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 150g cukru
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g mąki pszennej
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 200g orzechów włoskich
  • ewentualnie skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm)  wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Podchmielony Szkot
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy
Podchmielony Szkot

Mocno aromatyczne ciasto świąteczne z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady i z przyprawą korzenną. Ciasto jest miękkie, wilgotne i podchmielone. Jest mocno nasączone whisky, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotniejsze. Po upieczeniu i nasączeniu alkoholem należy ciasto zawinąć szczelnie i pozostawić do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Jeszcze lepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, a swoją świeżość zachowuje do tygodnia. Dlaczego Szkot? Może chodzi o whisky (szkocką), która jest użyta do ciasta? 🙂

Miodownik z masą budyniową
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
118 Komentarzy
Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Piernik litewski
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
16 Komentarzy
Piernik litewski

Piernik litewski z bakaliami. Smaczny, miękki, wilgotny piernik z dużą ilością bakalii. Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, ale zawinięty w ściereczką i włożony do worka zachowa świeżość spokojnie przez tydzień. Bardzo smaczny. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Polecam upiec go już kilka dni przed świętami.

Przepis znalazłam w kalendarzu wyrywanym na rok 2011. Sposób przygotowania według oryginału wydawał mi się trochę dziwny, dlatego też zmieniłam go całkowicie, robiąc po mojemu ;).

Orzechowe brownies bez mąki
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Orzechowe brownies bez mąki

Ciężkie, mocno kakaowe, zbite ciasto z dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto pieczone jest bez mąki, a więc również dla osób na diecie bezglutenowej. Zastępują ją mielone orzechy i kakao. Ciasto ozdobione jest kremową, kakaową masą serową i orzechami. Nie za słodkie, a wręcz lekko wytrawne w smaku.

Wymiar formy jest nietypowy. Można skorzystać np. z formy żaroodpornej o podobnym wymiarze. Można również skorzystać z przelicznika form do pieczenia: link.

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
69 Komentarzy
Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.

Ciasto gryczane z brzoskwiniami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy

Ciasto gryczane z brzoskwiniami

Bezglutenowe ciasto upieczone na mące gryczanej. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne, a dodatek mąki gryczanej nadaje mu wyraźny smak i aromat. Ciasto pokryte jest kawałkami brzoskwiń, kleksami z budyniu i orzechową kruszonką. Zamiast brzoskwiń można użyć inne owoce sezonowe np. jabłka, morele, wiśnie, czereśnie. Mogę być to również owoce z puszki lub słoika.

Szarlotka z migdałami w karmelu
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
38 Komentarzy
Szarlotka z migdałami w karmelu

Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.

Sernik krówkowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
59 Komentarzy
Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową, karmel lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam.

W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe.

Szarlotka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
77 Komentarzy
Szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Keks klasyczny
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
88 Komentarzy
Keks klasyczny

Klasyczny keks z mnóstwem bakalii. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Ciasto pyzie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy
Ciasto pyzie

Kolejne ciasto siostry Anastazji z książki: "100 nowych ciast". Ciasto jest bardzo delikatne, piankowe i ładnie kolorowe. Dobrze się prezentuje i ma wiele smaków. Zmieniłam trochę przepis, robiąc mój klasyczny biszkopt, redukując cukier i zamiast biszkoptów używając delicji.

Tort orzechowo- karmelowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
50 Komentarzy

Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
148 Komentarzy
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)

Ciasto krówkowo- kakaowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
63 Komentarzy
Ciasto krówkowo- kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy przełożony krówkową masą budyniową. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Ciasto jubileuszowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
24 Komentarzy

Ciasto jubileuszowe

Zmodyfikowane przeze mnie ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto to polecam tylko na specjalne okazje. (Jego nazwa jest bardzo trafiona). Zastąpi każdy tort, a nawet dwa. Jest bardzo bogate, wysokie i różnorodne w smaku. Znajdziecie w nim sernik, biszkopt, masę orzechową, powidła śliwkowe, jabłka w galaretce i czekoladę. Jest bardzo smaczne.
Dużą jego wadą jest wysoki koszt i dość długi czas przygotowania. Dlatego polecam je na większą imprezę rodzinną, jako konkretne ciasto do kawy.

Składniki:
Sernik:

  • 1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 300g cukru pudru
  • 1 ½ opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 56g)
  • 12 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 250g zmielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 375g masła

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka (najlepiej koloru czerwonego, ale może być również inna)

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki. (Użyłam formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. Polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ułatwi on wyciągnięcie sernika z formy. Najlepszym rozwiązaniem jest papier do pieczenia i forma z odpinanym brzegiem). Sernik piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 min.ut w temperaturze 180°C. (Piekłam jeden sernik po drugim. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka (całe) i cukier ubić na parze. (Ubijać ok. 5- 7 minut). Miskę ściągnąć z pieca i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła, dalej miksując, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu wmieszać zimne orzechy.
  5. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa lekko przestygła.
  6. Jeden sernik posmarować połową powideł śliwkowych. Na powidłach rozsmarować delikatnie połowę masy orzechowej. Przykryć jednym blatem biszkoptu. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować resztą masy orzechowej, kolejno powidłami i z góry przykryć drugim sernikiem.
  7. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować górę sernika. Wstawić do lodówki na parę godzin. (Przed pokrojeniem na kawałki najlepiej wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki. Gdy polewa lekko zmięknie będzie się łatwiej kroić).
Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jabłkowo- marcepanowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
16 Komentarzy

Ciasto jablkowo-marcepanowe

Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.

Babka piaskowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
268 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Ciasto kokosowe z masą jagodową
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
14 Komentarzy
Ciasto kokosowe z kremem jagodowym

Letnie ciasto z borówką amerykańską lub jagodami. Poza sezonem można użyć również owoców mrożonych. Dolna część ciasta to zwarte, mocno kokosowe ciasto. Górna część natomiast to lekki, piankowy krem jagodowy. Ciasto jest zgodne z dietą rozdzielną.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
59 Komentarzy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.

Deser z kaszą manną
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
92 Komentarzy
Deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje 🙂. Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.

Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
22 Komentarzy

Brownie z mascarpone

Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.

Tort miś
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
116 Komentarzy

Tort mis

Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.

Ciasto czekoladowo- bananowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
46 Komentarzy
Ciasto czekoladowo- bananowe

Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany, jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ciasto jajko sadzone
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
24 Komentarzy
Ciasto jajko sadzone

Ciasto z wyglądu przypominające jajka sadzone. To ucierane ciasto pokryte delikatnym kremem z budyniu i kwaśnej śmietany, a na wierzchu połówki moreli przykryte przezroczystą galaretką. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające w smaku.

Tarta porzeczkowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy
Tarta porzeczkowa

Bardzo smaczna, orzeźwiająca tarta z czerwonymi porzeczkami. Smakuje, a do tego ładnie się prezentuje. Dzięki porzeczkom jest kwaskowata. Masę porzeczkową zdobią białe kleksy z bitej śmietany. Nie dałam dużo cukru. Jeśli ktoś z Was z reguły zawsze go redukuje, to w tym przepisie radzę tego nie robić ;-)

Sernik gotowany
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
58 Komentarzy

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Tort Lew
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
27 Komentarzy

Tort lew

Tort z głową lwa to moja kolejna propozycja na tort urodzinowy dla dziecka. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga tak dużo pracy, jak inne torty dekoracyjne. Forma nie jest skomplikowana. Możemy upiec dowolny, o ulubionym smaku tort i obłożyć go masą i tą samą masą go pomalować.

Kołacz z serem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
33 Komentarzy

Kołacz z serem

Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Kruszonka ma kształt przypominający jakby chmurki lub kleksy. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Ja zrobiłam tak, jak widzicie na zdjęciach. Kruszonki pozostało mi dość sporo. Jeśli nie wykorzystacie jej całej, to możecie ją zamrozić i użyć następnym razem.

Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży (dałam 40g)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • ½ szklanki mleka (125ml)

Masa serowa:

  • ok. 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 160g masła lub margaryny
  • parę kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Kruszonka powinna mieć konsystencję raczej zbitą niż sypką. Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła).
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  5. Przygotować masę serową. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo ser. Dodać budyń i wymieszać, do połączenia składników.
  6. Masę serową wyłożyć na ciasto.
  7. Odrywać po kawałku ciasta na kruszonkę i układać kleksy na serze.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Uwaga:
Jeśli mielibyście bardzo suchy ser, to możecie dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

kołacz z serem

kołacz z serem

kołacz z serem

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.