Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Keks

Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 250g margaryny lub masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 300g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.
  3. Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Sodę wymieszać z mlekiem.
  6. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)
  7. Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
  8. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
  9. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  10. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).
  12. Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  13. Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.
Smacznego.

Uwaga:

* Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały. Przykładowa kombinacja to: 50g migdałów lub orzechów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej.
** Do dekoracji użyłam ananasów kandyzowanych.

Na podstawie przepisu z książki: “Pieczenie ciast i ciasteczek” wyd. 1974. Irena Głowacka.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 17
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Keks

Keks

Keks

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Krajanka

    Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce wierzyć. Pytanie do osób, które wypróbowały te przepis: naprawdę piekliście go przez godzinę w takiej wysokiej temperaturze?


    Ja piekłam właśnie ten keks już chyba szósty raz dokładnie według przepisu i zawsze wychodzi wspaniały :-) Nie znalazłam jeszcze lepszego przepisu na keks niż ten..

  • Gość - Ewa

    Keks piekłam już kilka razy, ale zawsze mam problem z czasem pieczenia albo temperaturą. Twój keks ze zdjęcia jest zrobiony z 250 g mąki i piecze się go godzinę w 180 st.? I wyszedł taki jaśniutki? Trochę ciast już upiekłam i coś mi się nie chce wierzyć. Pytanie do osób, które wypróbowały te przepis: naprawdę piekliście go przez godzinę w takiej wysokiej temperaturze?

  • Gość - Katarzyna

    Placek wyszedł petarda! Do mojego dałam tylko rodzynki - ciemne i jasne, bo nie lubię lukrowanych słodkości, w połowie pieczenia mniej więcej pęka, ale nie ma co świrować - pękniety też dobry :) Wyrósł przepięknie, na koniec zamiast lukru - cukier puder. Pycha, dzięki za przepis!

  • Gość - dana

    Mój mąż piecze od dłuższego czasu ale ja postanowiłam upiec dzisiaj.Jak na razie jest ok.piecze się a konsystencja jest dobra.My pieczemy zawsze z dwóch porcji podanych w opisie.Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis.

  • Gość - Katarzyna

    Niestety jak zawsze przy tego typu ciastach mam problem. Masło z cukrem ubijałam prawie 15 minut, masa nawet wyszła ale żeby była bardzo puszysta czy na tyle "luźna" żeby po dodaniu mąki nie zrobił się ciężki kluch to mowy nie ma. Po dodaniu żółtek też raczej masa była zbita. Musiałam dodać 1/3 piany z białek w trakcie dodawania mąki bo inaczej nawet bym nie dała rady tego klucha wymieszać nie wspominając o późniejszym delikatnym wmieszaniu reszty piany. Składniki o temp pokojowej, mało prawdziwe, miękkie, jajka duże, składniki dokładnie ważone. teraz się piecze, mam nadzieję że nie będzie jednego wielkiego zakalca.

  • Gość - Marika

    witam, MÓJ PIERWSZY KEKS W ŻYCIU


    REWELACJA!!!! MOJE MEGA CIASTO

  • Gość - Krzysiek

    Doskonały. Opiszę jednak swoją przygodę. Jako, że spodziewałem się kilku gości postanowiłem, że aby zaoszczędzic na prądzie w piekarniku będą się robiły dwie rzeczy. Na kratce keks w foremce a na blasze powyżej rogaliki z marmoladą. No i tak zrobiłem. Po owych 30 minutach, gdy nadszedł czas nacinania keksa okazało się, że keks....wykipiał!!!. Na szczęście mam taką foremkę ze sporym kołnierzem (podstawka) więc to co wykipiało zgromadziło się na tym spodzie i piekło się samo dalej. Co robic? Pomyślalem i wymyślilem :) Obniżyłem temp o ok 20 stopni i włączyłem termoobieg. Zrozumiałem, że blacha zasłoniła górną grzałkę i stąd taka awaria. Dzięki temu memu pstępkowi keks wspaniale doszedł do własciwej postaci a na blasze dopiekły się rogaliki. Wiwat termoobieg i ten co go wymyślił. Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość - nowa

    Keks wyszedł doskonały!
    Uwagi: trzeba naciąć go nieco wcześniej, bo mi zdążył pęknąć.
    Muszę też dodać, że ja zamiast cukru użyłam cukru pudru i piekłam 10 min dłużej.
    Poza tym - świetny!

  • Gość - Gosia

    Keks wyszedł idealny (a to był pierwszy raz, gdy robiłam keks), puszysty, pachnący, wkrótce znów będę go robić. Zamiast lukru, którego nie lubię, polałam keks białą czekoladą. Dziękuję za przepis!

  • Gość - Atlanta

    Rewelacyjny przepis. Keks wyszedł idealnie. Dziękuje.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony