Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy jest powszechnym składnikiem słodkich wypieków: wszelkiego rodzaju ciast, deserów, kremów itp. Jest bardzo prosty do wykonania w domu i na pewno zdrowszy od kupnego, biorąc pod uwagę, że kupny cukier waniliowy to najczęściej cukier wanilinowy wytwarzany ze sztucznego związku waniliny lub etylowaniliny.  Laska wanilii nie jest najtańsza, ale jedna wystarczy nam spokojnie na 2 szklanki cukru. Odkąd spróbowałam domowego cukru waniliowego, zawsze robię go sama.  Jest o niebo lepszy od kupnego.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (400g)
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika wsypać cukier.
  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka i pustą laskę wanilii (można ją przeciąć jeszcze wszerz na pół) wymieszać z cukrem. (Pustą laskę wanilii dobrze zakopać w cukrze). Słoik zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. Od czasu do czasu słoikiem wstrząsnąć.

Cukier waniliowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony