Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.

Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):

  • 300g orzechów włoskich
  • 260g cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek

Masa budyniowa:

  • ok. 120g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Dekoracja:

  • orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 8 łyżek amaretto lub rumu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.

2

  1. Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać. 

03

  1. Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
  5. W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 

04

  1. Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).

05

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.

06

  1. Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą. 
  2. Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  3. Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
  4. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Aleksandra

    To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec :) Tylko czekam aż będę mieć swoje orzechy :) A już niedługo będą. Najbardziej zauroczyła mnie ta fenomenalna dekoracja! Mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam serdecznie.

    PS: Zapraszam Panią również do mnie. Nie mam tak rewelacyjnych wypieków jak Pani... ale uczę się, ciągle się uczę i na prawdę to kocham <3

  • Gość - Joanna

    Basiu tak. Tak, jak jest napisane.

  • Gość - Basia

    Czy faktycznie robiąc ciasto ubijamy tylko białka a resztę składników mieszamy? Chodzi mi o cukier i żółtka.

  • Gość - Iza

    Tort jest przepyszny! Jeden z najlepszych jakie miałam okazję jeść. :D

  • Gość - Joanna

    Amelio jak wolisz. Parę godzin w lodówce wystarczy, ale ze względu na pracochłonność dekoracji lepiej zrobić dzień wcześniej.

  • Gość - Amelia

    Witam :) Czy ten tort lepiej zrobić dzień wcześniej czy w dniu podania?

  • Gość - Joanna

    Dario blaty są na tyle wilgotne, że możesz spokojnie zrezygnować z ponczu. Możesz go również skropić kawą.

  • Gość - Daria

    Dzień dobry! Tort wygląda bardzo smakowicie. Chciałabym go przygotować, ale bez dodatku alkoholu. Czym mogę zastąpić amaretto użyte w przepisie do skropienia ciasta orzechowego, tak aby nie zepsuć jego smaku? Pozdrawiam

  • Gość - ciastOlina

    Witam serdecznie,
    to już drugi tort z Pani strony, który zrobiłam (pierwszy był toffifee).
    https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1/1794521_615456681867748_313235963_n.jpg
    W linku jest zdjęcie - wyszedł bardzo elegancki i efektowny :)
    Smak mi akurat nie do końca pasuje, bo całość jest za słodka (wolę kwaskowe lub czekoladowe smaki), ale wszyscy jedzący byli zachwyceni :)
    Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze niejeden wykorzystam!

  • Gość - Agnieszka

    Tort jest rewelacyjny, wypróbowałam go rok temu z okazji urodzin męża, i nawet teść nie mógł uwierzyć, że nie jest kupiony w cukierni ! wygląda pięknie, smakuje wspaniale, za chwilę zabieram się za jego pieczenie bo już jutro kolejne urodziny mojego M. :) dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony