Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownie z mascarpone

Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.

Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki). 
  5. Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
  6. Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.

 

Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady (bez dodatku glutenu)
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, Quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:
jak powyżej

Przepis z magazynu: "Landlust".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Patrycjo tak. Myślę, że w tej samej ilości.

  • Gość - Patrycja

    Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego? Jeśli tak to ile?

  • Gość - Joanna

    Kasiu może być zwykła mąka pszenna. Chyba, że to ma być wersja bezglutenowa to możesz dać zmielone orzechy lub jakąś mąkę bezglutenową.

  • Gość - Kasia

    Mam pytanko co do zmielonych migdałów: czy można dodać coś innego zamiast tego? bo chciałabym to zrobić na dzień matki, i zależy mi na czasie, a w pobliskich sklepach nigdzie nie mogę ich znależć...?

  • Gość - erina

    Ja świeże owoce kupuję tylko w sezonie, teraz wzięłam mrożone wiśnie, lubię je dodawać do ciast czekoladowych. Gotuję wiśnie w syropie żurawinowym, albo malinowym z lipą. Przekładam ciasto cienką warstwą a na wierch kładę to co zostanie.

  • Gość - Maria

    Dziewczyny! Byłam pełna obaw, każda moja przygoda z ciastem kończyła się porażką. Dzieki Waszej stronie zabłysnęłam przed moim chlopakiem! Zmodyfikowałam lekko Wasz przepis. Ozdobiłam ciasto świeżymi truskawkami, a w środeczku umieściłam okrągły kawałek kiwi. Wyglądało cudnie! Dziękuję!

  • Gość - edyta

    Ciasto wyszlo przepyszne. Zrobilam je z jagodami. Goscie byli zachwyceni.

  • Gość - Edyta

    Zrobiłam ciasto. Wyrosło bardzo dziwnie, bo zrobiły się 2 wielkie górki. po wyjęciu nie opadły. Nie wiem dlaczego tak się stało. Na razie ciasto zimuje w lodówce. Zobaczymy jutro, czy dobre. Aha i mam zamiar dodać jagód.

  • Gość - Joanna

    Edyto lepiej wyłóż papierem. Ciasto jest mocno wilgotne i mogłoby się przykleić do dna formy.

  • Gość - Edyta

    Nie posiadam okrągłej blaszki, czy mogę zrobić je w prostokątnej? czy wtedy też muszę wykładać ją papierem, czy wystarczy posmarowanie tłuszczem?

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony