Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 
  2. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  4. Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego.

* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik gotowany

sernik gotowany

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony