Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z zatopionymi w nim nadziewanymi pierniczkami w czekoladzie. Masa serowa otoczona jest z góry i dołu kruchym ciastem. Pyszny sernik. Polecam na zbliżające się święta, a także do przetestowania już teraz, gdy pierniczki są w sprzedaży.

Składniki na ok. 24 sztuk:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 żółtka
  • 90g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • ok. 400g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręką lub robotem kuchennym. Ciasto podzielić na pół.
  2. Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połową ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć ostrożnie z formy. Odstawić na bok.
  3. W ten sam sposób upiec drugie ciasto kruche. Po upieczeniu pozostawić je w formie.
  4. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  5. Masę pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko parę ruchów).
  6. Na cieście kruchym w formie rozsmarować trochę masy serowej. Następnie ułożyć pierniczki rzędami i zalać je resztą masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Uwaga: ciasto jest bardzo kruche. Może pęknąć).
  7. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Pokroić na kawałki. Według uznania oprószyć cukrem pudrem. (Górne ciasto kruche może pękać podczas krojenia, bo jest bardzo delikatne).

Smacznego.

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z pierniczkami

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony