Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Seromak z masą jabłkową

Bardzo smaczne, bogate ciasto ze zbiorów siostry Anastazji. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.

Jedynie co zmieniłam w przepisie to zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200g margaryny
  • 140g cukru pudru
  • 400g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 1 łyżkę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 200g maku sparzonego i zmielonego
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • bakalie (dałam posiekane migdały i troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej)

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 100g masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jajek
  • sok ½ cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

Masa jabłkowa:

  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. 2 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  4. Przygotować masę makową. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
  5. Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo ser, sok z cytryny, proszek do pieczenia i budyń (proszek). Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Na drugą część ciasta (wyklejoną w formie) wykładać łyżką (robiąc duże kupki) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć (ok. 10 min., albo dłużej). Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub zimną masę wyłożyć na mak z serem.
  8. Całość przykryć ciastem kruchym.
  9. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
  10. Na górę można przygotować polewę, ale uważam, że cukier puder jest wystarczający ;).

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Nowe przepisy siostry Anastazji”, ciasto: "Pysznotka".

Seromak z masą jabłkową

Seromak z masą jabłkową

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony