Seromak z masą jabłkową
Bardzo smaczne i bogate ciasto. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.
Jest to ciasto siostry Anastazji z moimi modyfikacjami. Zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie, podpiekłam spód (choć nie jest to konieczne, jednak trochę chroni przed nawilgnięciem ciasta od wilgotnej masy makowej i serowej) i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
- 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 90 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
- 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (dałam 1 łyżkę), schłodzonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 200 g suchego maku (może być zmielony)
- 150 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- kilka kropli aromatu migdałowego (optionalnie)
- bakalie (dałam 50 g posiekanych orzechów włoskich i 50 g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie 20%), temperatura pokojowa
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- sok z ½ cytryny
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (albo waniliowego) bez cukru lub skrobi kukurydzianej (albo ziemniaczanej)
Masa jabłkowa:
- 1 ½ kg jabłek (użyłam Boskoop)
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.
- Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Tak samo upiec drugą połowę ciasta.
- Przygotować masę makową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem przez kilka minut. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
- Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo ser, sok z cytryny i budyń w proszku. Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Na chłodne ciasto kruche w formie wykładać łyżką (robiąc kleksy) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku. (Sok można wypić). Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażyć, mieszając, ok. 10 minut. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aby galaretka się rozpuściła. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub chłodną masę wyłożyć na mak z serem.
- Całość przykryć drugim ciastem kruchym. (Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
- Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Nowe przepisy siostry Anastazji", ciasto: "Pysznotka".
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |