Seromak z masą jabłkową

Bardzo smaczne i bogate ciasto. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.

Jest to ciasto siostry Anastazji z moimi modyfikacjami. Zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie, podpiekłam spód (choć nie jest to konieczne, jednak trochę chroni przed nawilgnięciem ciasta od wilgotnej masy makowej i serowej) i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 90 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
  • 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (dałam 1 łyżkę), schłodzonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 200 g suchego maku (może być zmielony)
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • kilka kropli aromatu migdałowego (optionalnie)
  • bakalie (dałam 50 g posiekanych orzechów włoskich i 50 g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie 20%), temperatura pokojowa
  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (albo waniliowego) bez cukru lub skrobi kukurydzianej (albo ziemniaczanej)

Masa jabłkowa:

  • 1 ½ kg jabłek (użyłam Boskoop)
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Tak samo upiec drugą połowę ciasta.
  2. Przygotować masę makową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem przez kilka minut. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
  3. Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo ser, sok z cytryny i budyń w proszku. Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Na chłodne ciasto kruche w formie wykładać łyżką (robiąc kleksy) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku. (Sok można wypić). Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażyć, mieszając, ok. 10 minut. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aby galaretka się rozpuściła. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub chłodną masę wyłożyć na mak z serem.
  6. Całość przykryć drugim ciastem kruchym. (Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).
  7. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
  8. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Nowe przepisy siostry Anastazji", ciasto: "Pysznotka".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Seromak z masą jabłkową Seromak z masą jabłkową Seromak z masą jabłkową