Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto jubileuszowe

Zmodyfikowane przeze mnie ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto to polecam tylko na specjalne okazje. (Jego nazwa jest bardzo trafiona). Zastąpi każdy tort, a nawet dwa. Jest bardzo bogate, wysokie i różnorodne w smaku. Znajdziecie w nim sernik, biszkopt, masę orzechową, powidła śliwkowe, jabłka w galaretce i czekoladę. Jest bardzo smaczne.
Dużą jego wadą jest wysoki koszt i dość długi czas przygotowania. Dlatego polecam je na większą imprezę rodzinną, jako konkretne ciasto do kawy.

Składniki:
Sernik:

  • 1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 300g cukru pudru
  • 1 ½ opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 56g)
  • 12 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 250g zmielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 375g masła

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka (najlepiej koloru czerwonego, ale może być również inna)

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki. (Użyłam formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. Polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ułatwi on wyciągnięcie sernika z formy. Najlepszym rozwiązaniem jest papier do pieczenia i forma z odpinanym brzegiem). Sernik piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45min., w temperaturze 180°C. (Piekłam jeden sernik po drugim. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka (całe) i cukier ubić na parze. (Ubijać ok. 5- 7min). Miskę ściągnąć z pieca i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła, dalej miksując, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu wmieszać zimne orzechy.
  5. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa lekko przestygła.
  6. Jeden sernik posmarować połową powideł śliwkowych. Na powidłach rozsmarować delikatnie połowę masy orzechowej. Przykryć jednym blatem biszkoptu. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować resztą masy orzechowej, kolejno powidłami i z góry przykryć drugim sernikiem.
  7. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować górę sernika. Wstawić do lodówki na parę godzin. (Przed pokrojeniem na kawałki najlepiej wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki. Gdy polewa lekko zmięknie będzie się łatwiej kroić).
Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Marta

    dziekuje za szczegolowa odp.ciasto zamierzam upiec na swieta.Bedzie to moj :) pierwszy raz jesli chodzi o to ciasto z Twoich przepisow.Dam znac czy wyszlo ...wyglada aoetycznie na sam widok :)pozdr.i Wesolycj Swiat Wielkanocnych :)

  • Joanna

    Marto jajka z cukrem ubij mikserem na parze. Wystudź też miksując. Następnie masło też miksuj na jasną masę i dalej miksując dodaj masę jajeczną. Orzechy w mleku to już najlepiej wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.

  • Marta

    Witam Joasiu mam pytanie w spr.ubijania masy orzechowej na parze...mam ja ubijac mikserem czy tez trzepaczka ?pozdr.

  • Iwona

    Ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje,aż ślinka cieknie na sam widok :lol: świetnie opisałaś każdy krok przygotowania, nawet dla laika wygląda na łatwy. Przepis wypróbuję na imieniny.

  • Monika8507

    Często wracam do tego przepisu. Ciasto jest bardzo efektowne, nie za słodkie a połączenie masy orzechowej i jabłkowej to strzał w dziesiątkę. Warto spróbować je zrobić,właściwie nie ma się tutaj co nie udać. Tym razem zastąpiłam dolny blat sernika kruchym cistaem gdyż nie miałam wystarczającej ilości sera ;)w tej wersji ciasto też się dobrze sprawdza,zdjęcia wypieku zamieściłam w galerii. Serdecznie polecam!

  • Paulina

    Przepis jest rewelacyjny, bardzo smaczne ciasto. Robiłam zgodnie z instrukcją i wyszedł znakomity. Bardzo wysoki, bardzo kolorowy i bardzo smaczny. Przepis juz poszedł dalej ... teraz inni beda go robic :)
    Godny polecenia.

  • Joanna

    Karolu dodajesz całość. To będą napęczniałe, zmielone orzechy.

  • Karola

    Do masy orzechowej należy na koniec dodać orzechy ale razem z tym mlekiem czy odlać mleko? ;))

  • Joanna

    Aniu prawie zawsze używam produktów niemieckich. Chyba, że takie Cię interesują?

  • Ania

    A jaki dokładnie ser został użyty? Jakiej firmy ?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony