Chlebek bananowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
10 Komentarzy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.

Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.

Tarta czekoladowa z creme fraiche
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy

Tarta czekoladowa z creme fraiche

Mocno czekoladowa i kremowa tarta, o delikatnym posmaku kawowym. Głównym jej składnikiem jest gorzka czekolada i śmietana creme fraiche. Jeśli byłby problem z dostępnością tej śmietany to można przygotować ją samemu według tego przepisu: „Creme Fraiche”.

Babka orzechowo- jabłkowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
9 Komentarzy

Babka orzechowo- jabłkowa

Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.

Pieczone jabłka w cieście orzechowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Puszyste ciasto drożdżowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
199 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
15 Komentarzy
Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłek. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. Jabłka są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast jabłek można użyć również pigw.

Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
18 Komentarzy

 Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ucierane ciasto cytrynowe, a pośrodku warstwa jabłek i sera. Ciasto jest pyszne i soczyste, wyraźnie cytrynowe i serowe.

Proste ciasto z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
149 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Sernik jagodowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy

Sernik jagodowy

Mocno jagodowy, kremowy, delikatny sernik na kruchym cieście. Sernik ma piękną fioletową barwę. Do dekoracji można użyć na przykład bitej śmietany lub jogurtu waniliowego i posypać z wierzchu jagodami. Można również polać sernik roztopioną białą czekoladą.

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
11 Komentarzy

Sernik jagodowy na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno przygotowany na waniliowych serkach homogenizowanych z dodatkiem musu jagodowego na ciasteczkowym spodzie. Sernik jest delikatny, kremowy, w smaku łagodny. Dzieciom przypadnie również do gustu.

Tort truflowy z białej czekolady
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
18 Komentarzy

Tort truflowy z białej czekolady

Lekki, biały tort z masą truflową przygotowaną na bazie białej czekolady. Wzbogacony jest dodatkiem malin, które przełamują słodycz białej czekolady. Dzięki nim tort w przekroju prezentuje się ładnie. Mogę sobie wyobrazić, że równie dobrze pasowałyby tutaj kwaśne kuleczki porzeczek, jeżyny, jagody lub kawałki wiśni.
Cały tort udekorowany jest z góry wiórkami z białej czekolady i domowymi truflami. Bok tortu obsypany jest płatkami migdałowymi, które smakowo bardzo dobrze pasują do całości i dodatkowo ozdabiają tort.

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Ciasto kruche z owocami letnimi, świeżymi lub mrożonymi, zalanymi słodką polewą z białej czekolady i śmietany. Słodka polewa idealnie pasuje do kwaśnych owoców.
Tartę piekłam zarówno ze świeżymi malinami, jak również z mrożoną mieszanką owoców leśnych. Obie wersje smakowały bardzo dobrze.

Tort tor wyścigowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy

Tort tor wyścigowy

Lekki tort na biszkopcie z czekoladowym kremem z serka mascarpone i świeżymi truskawkami. Do kremu, poza czekoladą, nie dodałam cukru i według mnie jest wystarczająco słodki.
Tort pokryty jest masą cukrową i udekorowany również ozdobami z tej masy.

Tarta z kremem porzeczkowym
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz

Tarta z kremem porzeczkowym

Tarta ze słodko- kwaśnym kremem porzeczkowym i kwaśnymi czerwonymi porzeczkami, oblanymi czekoladą. Udekorowana kawałkami bez.

Kakaowy biszkopt genueński
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

Kakaowy biszkopt genueński

Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Sernik agrestowy z rosą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy

Sernik agrestowy z rosąKwaskowaty sernik z dodatkiem agrestu. Sernik zrobiłam w kolorze różowym. Masa serowa i piana bezowa zawdzięczają swój kolor budyniowi o różowej barwie. Oczywiście można pozostać przy białej wersji i dodać budyń waniliowy lub śmietankowy. Sernik jest mocno orzeźwiający. W smaku mocno dominuje kwaskowatość agrestu.

Sernik porzeczkowy z rosą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy

Sernik porzeczkowy z rosą

Sernik zawierający w masie serowej puree z czarnej porzeczki na ciemnym, kruchym spodzie, pokryty grubą warstwą pianki bezowej. Na warstwie bezowej tworzą się podczas stygnięcia sernika cukrowe kropelki. Sernik jest kremowy, a w smaku intensywnie porzeczkowy. Jest kwaskowaty i nie za słodki. Warstwa bezowa lekko go osładza.

Sernik z rosą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
94 Komentarzy

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Biszkopt genueński
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy

Biszkopt genueński

Biszkopt genueński w porównaniu z biszkoptem uniwersalnym jest trochę mniej puszysty, za to bardziej soczysty i dzięki dodatkowi masła dłużej utrzymuje świeżość. W przeciwieństwie do biszkoptu uniwersalnego nie należy oddzielać żółtek od białek, a ubijać całe jajka, które koniecznie muszą być ocieplone do temperatury pokojowej.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Biszkopt z budyniem i truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
20 Komentarzy

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.

Leśny mech
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
25 Komentarzy

Leśny mech

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku.  Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Długo zastanawiałam się, próbowałam i czasami wydawało mi się, że lekko go czuję. Inni testujący ciasto stwierdzili, że go nie czuć. Tak, czy inaczej ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru.

Krajanka truskawkowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
12 Komentarzy

Krajanka truskawkowa

Biszkopt genueński z mocno truskawkową warstwą budyniową i bitą śmietaną. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie. W sam raz na upały.

Sernik z rabarbarem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
5 Komentarzy

Sernik z rabarbarem

Sernik na orzechowo- kakaowym cieście z kawałkami rabarbaru na górze. Rabarbar posmarowany jest cienką warstwą dżemu malinowego, dzięki któremu ładnie się błyszczy i ma intensywny, czerwony kolor.

Sernik z galaretką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
26 Komentarzy

Sernik z galaretką

Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.

Piętrowy tort komunijny z kielichem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy

Dwupiętrowy tort komunijny

Piętrowy tort komunijny składający się z dużego tortu o średnicy 26cm i mniejszego o średnicy 20cm. Duży tort jest czekoladowy, przełożony masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej i suszonych śliwek. Mniejszy tort to lekki, jasny tort biszkoptowy z kremem truskawkowym na bazie serka mascarpone i twarogu.

Wuzetka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
86 Komentarzy

Wuzetka

Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Brownie krówkowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
21 Komentarzy

Brownie krówkowe

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Tort Rocher
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
41 Komentarzy

Tort Rocher

Czekoladowy tort składający się z czekoladowego ciasta przełożonego masą truflową z dodatkiem orzechów laskowych i wafelków w czekoladzie. Całość pokryta jest masą z nutelli, ozdobiona pralinkami Ferrero Rocher i kawałkami wafelków w czekoladzie.
Tort jest smaczny, stabilny, w smaku orzechowo- czekoladowy.

Ciasto Amaretti
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
1 Komentarz

Ciasto Amaretti

Czekoladowe ciasto z ciasteczkami amaretti. Zamiast mąki do ciasta dodaje się pokruszone ciasteczka. Ciasto jest wilgotne, czekoladowe, smakiem zbliżone do brownie z migdałami.

Jeśli użyjemy domowych ciasteczek upieczonych według przepisu: „Ciasteczka Amaretti” to ciasto będzie bezglutenowe.

Tort rakieta kosmiczna
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
4 Komentarzy

Tort rakieta kosmiczna

Trójwymiarowy tort w kształcie rakiety kosmicznej. Tort składa się z 5 czekoladowych ciast upieczonych w tortownicy, odpowiednio przyciętych i przełożonych masą budyniową. Do utrzymania tylu ciast w pozycji pionowej potrzebna jest jakaś podkładka i drążek. Ja wykorzystałam do tego celu stojak na ręczniki papierowe. Cały tort pokryty jest masą cukrową.

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy

Czekoladowy mazurek z pijaną śliwką

Mazurek z soczystymi, mocno nasączonymi alkoholem suszonymi śliwkami polany polewą z gorzkiej czekolady i udekorowany kawałkami bez. Bardzo smaczny. Na pewno zadowoli miłośników śliwek w czekoladzie.

Mazurek chałwowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
10 Komentarzy

Mazurek chałwowy

Chałwowy mazurek w kształcie jajka. Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest słodką, mocno chałwową masą. Brzeg udekorowany jest dwoma, skręconymi wałeczkami ciasta.

Sernik Amaretto
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy

Sernik Amaretto

Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti. Bardzo smaczny, o intensywnym smaku migdałowym, na ciasteczkowym spodzie. Całość polana jest białą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.

Czekoladowa drożdżówka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
9 Komentarzy

Czekoladowa drożdżówka

Czekoladowe ciasto drożdżowe przekładane cienką warstwą czekolady i wafelków czekoladowych.  Taka dość zwyczajna drożdżówka tylko, że czekoladowa. Dodatek czekolady i wafelków powoduje, że ciasto jest delikatnie nawilżone i jeszcze bardziej czekoladowe. W dodatku ładnie się prezentuje. Wafelki nie są wyczuwalne. Czekolada się rozpuści podczas pieczenia i pozostaną tylko białe kawałki wafelków, które korzystnie wpływają na wygląd drożdżówki. Zamiast wafelków można użyć np. posiekanych orzechów włoskich. Możecie również dodać więcej czekolady do środka, jeśli chcecie.

Ciasto orzechowo- marchewkowe
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Szybkie i proste ciasto orzechowe, które dzięki dodatkowi startej marchewki jest delikatnie wilgotne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Pomimo tego jest wysokie i puszyste. Jest również bezglutenowe i bezmleczne.

Kolorowy tort szachownica
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
29 Komentarzy

Kolorowy tort szachownica

Kolorowy tort zarówno na zewnątrz jak i w środku. Składa się z sześciu kolorowych blatów z ciasta ucieranego, które odpowiednio pocięte i poukładane w przekroju wyglądają jak kolorowe kosteczki. Ciasto przełożone jest kremem z serka mascarpone i obłożone masą maślaną. Cały tort udekorowany został drażetkami  m&m's i mini piankami marshmallow.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.