Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Czekoladowe ciasto z kawałkami jabłek. Ciasto jest mocno wilgotne i soczyste, intensywnie czekoladowe. Jabłka są wyraźnie wyczuwalne. Bardzo smaczne. Zamiast jabłek można użyć również pigw.

Ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 800g jabłek
  • 220g cukru (oryginał: 290g)
  • 60g czekolady gorzkiej
  • 140g mąki pszennej + trochę do obtoczenia jabłek (dałam 2,5 łyżki)
  • 40g posiekanych na kawałki migdałów bez skórek
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 160g masła
  • 50g kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej o wielkości 2x 2cm.
  3. Jabłka przełożyć do garnka, dodać 50g cukru i zalać wodą tak, aby woda prawie przykryła jabłka. Gotować przez ok. 20 minut. (Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane i powinny zachować swój kształt). Następnie przecedzić jabłka przez sitko i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły i wystygły. (Odlany kompot wypić ;))

2

  1. Zimne kawałki jabłek wymieszać z mąką, aby podczas pieczenia nie opadły całkiem na dno. (Dodałam 2,5 łyżki mąki).
  2. Czekoladę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, kawałkami migdałów i kakao. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękkie masło zmiksować z 60g cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo 110g cukru. Ubite białka wmieszać delikatnie szpatułką do masy żółtkowo- maślanej. Następnie wmieszać szpatułką przygotowaną mieszankę z mąki, kakao, czekolady i migdałów.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki jabłek.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest dużo, ale podczas pieczenia nie wypłynie poza formę).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C na grzałce góra- dół (termoobieg jest niezalecany) przez około 60 minut, do suchego patyczka. (Oryginał podaje 40 minut, ale u mnie ciasto było w środku po tym czasie nieupieczone i piekłam dokładnie 65minut). Po upieczeniu ciasto można pozostawić w formie do ostygnięcia.
  8. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta.

Smacznego.

Żródło: Zmieniony przepis z książki: „Unser bayerisches Backbuch” autor: Martin Rößler.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 45 minut + 20 minut gotowanie jabłek
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony