Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Biszkopt

Oto uniwersalny przepis na biszkopt, stanowiący podstawę do tortów lub innych ciast z kremem. Poniżej przedstawiam 2 warianty. Pierwszy to biszkopt z czterech jaj, który idealnie nadaje się do tortów lub ciast biszkoptowych składających się z dwóch blatów. Drugi wariant to ten sam biszkopt tylko ze zwiększoną proporcją (z 6-ciu jaj). Ten biszkopt nadaje się do klasycznych tortów składających się z trzech blatów. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.

Biszkopty pieczone są bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrastają ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

1 szklanka= 250ml

Biszkopt uniwersalny z 4 jaj

 

Składniki na jasny biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce i następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesiane mąki (i ewentualnie kakao)  dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Formę można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

Biszkopt

Biszkopt

 

Składniki na ciemny biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

 
Biszkopt na tort

 

Składniki na jasny biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

Składniki na ciemny biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania jak powyżej.

Smacznego Smile.

Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Kasia

    Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super :) dodałam ze strachu ok. łyżeczki proszku do pieczenia. Upiekł się równo, jest bardzo puszysty. Wysokość 3,5 cm może nie powala ale mi w zupełności wystarczy. Dziękuję za przepis!

  • Gość - Madzia

    Biszkopt jest naprawdę suuper!Polecam!

  • Gość - adam

    wyszedł świetny

  • Gość - Lashun

    Piekłam po raz pierwszy tydzień temu żeby wypróbować przepis (doświadczenie przeprowadzone na przyjaciołach) wyszedł genialny! mięciutki, puszysty i nie opadł. Wszyscy kosztujący stwierdzili, że nie jedli jeszcze tak dobrego biszkopta ^^ polecam

  • Gość - Kasia

    Wlasnie sie picze i licze na to ze nie opadnie bo urosl b. duzy:) pozdrawiam wszystkich :)

  • Gość - Monika8507

    To jedyny przepis z jakiego korzystam piekąc biszkopt, jest rewelacyjny. Kiedyś robiłam biszkopt jedynie z przepisu Siostry Anastazji z samej mąki pszennej jednak ten przepis jest dużo lepszy i już na stałe go wymieniłam :) biszkopt wcale nie jest suchy, jest puszysty i miękki. Jego największą zaletą jest to że równo rośnie i nie opada, kroi się idealnie. Naprawdę z czystym sumieniem polecam wypróbować.

  • Gość - Joanna

    Doro to oczywiste, że biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej suchy niż na samej pszennej. Jednak ma inne zalety. Jest bardziej puszysty i delikatniejszy. Ale, ze suchy jak piach to już przesada. Zaden biszkopt nie jest nie wiadomo jak wilgotny. Do mas i galaretki jak najbardziej się nadaje i nasączyć go również można. Jeśli chcesz wilgotniejszy biszkopt to polecam ten: Kliknij na ten link

  • Gość - Dora

    Nie polecam przepisu.Wychodz suchy,nie skleja sie z masa ani galaretka tak jak ten bez mąki ziemniaczanej.Czuje jak bym piasek jadla a to zepsulo ciasto-jagodowca.Gdybym wiedziala ze taki suchy jak piach to moze nasaczylabym go..Choc nie wiem czy nie wyszlaby ciapa.Generalnie nigdy wiecej.

  • Gość - Nikola

    Polecam , wyszedł dobry bardzo :D

  • Gość - Joanna

    Aniu napisałam o tym we wstępie.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony