Ciastka i małe wypieki
Biszkoptowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi oleju i owoców. Jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Zdrowe, soczyste i dietetyczne brownie. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest fasola- dzięki niej ciasto ma odpowiednią konsystencję, nie wymaga mąki, jest bezglutenowe, dietetyczne i zawiera sporą porcję białka. Nie ma obawy, jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Zamiast cukru do ciasta dodajemy daktyle. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko.
Lekkie, dwukolorowe ciasto bez pieczenia na jogurcie naturalnym. Ciasto jest bezglutenowe, a do tego może być bezcukrowe, jeśli cukier zastąpicie ksylitolem. Składa się z warstwy truskawkowej i z mango. Jest bardzo smaczne, piankowe, nie za słodkie. Polecam szczególnie w ciepłe dni.
Wilgotny, kremowy tort składający się z orzechowych lub migdałowych blatów, przełożonych francuskim, waniliowym kremem budyniowym. Udekorowany jest kremem z serka kremowego typu Philadelphia. Lekko słony smak serka idealnie komponuje się ze słodkim kremem budyniowym i orzechowymi blatami.
Czytaj więcej: Orzechowy tort komunijny z crème pâtissière i serkiem kremowym
Klasyczny, okrągły tort obłożony masą cukrową ze skromną dekoracją również z masy cukrowej. W środku tort jest lekki, piankowy, nieprzesłodzony. To klasyczny biszkopt przełożony lekkim kremem truskawkowym i pianką jogurtowo- śmietankową z kawałkami różnokolorowych galaretek. Pod masę cukrową wybrałam ganache z gorzkiej czekolady.
Do dekoracji wykorzystałam gotowe szablony, które załączam do przepisu.
Jak przygotować tort bezglutenowy można przeczytać w uwagach pod przepisem.
Lekki, orzeźwiający sernik dwuwarstwowy na zimno o smaku cytrynowym. Sernik przygotowany jest z twarogu, galaretek i bitej śmietany.
Lekki, orzeźwiający, nie za słodki jogurtowiec o smaku truskawkowym. Przygotowany jest z jogurtu naturalnego i zmiksowanych truskawek. Masa jogurtowa pokryta jest galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami. Do masy jogurtowej nie dodajemy bitej śmietany, aby deser był mniej kaloryczny. Jeszcze bardziej zmniejszymy jego kaloryczność, gdy masę osłodzimy ksylitolem, a nie cukrem. Ciasto przypomina sernik na zimno, jest lekkie i bardzo smaczne. Polecam nie tylko w ciepłe dni.
Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.
Prosta i szybka do przygotowania babka o smaku czekoladowym, z kawałkami czekolady w środku. Dla wzmocnienia smaku czekoladowego polecam polać babkę dodatkowo polewą czekoladową.
Delikatne, lekkie i pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietankową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.
Tort biszkoptowy, przełożony kremem czekoladowym i udekorowany masą maślaną na bezie szwajcarskiej. W środku tort jest lekki. Delikatne blaty biszkoptowe sklejone są ze sobą cienką warstwą kremu ganache. Natomiast dekoracja z masy maślanej nadaje mu ciężkości i powoduje, że tort jest sycący. Polecam kroić cienkie kawałki.
Tort jest bezglutenowy. Biszkopty pieczone są bez dodatku mąki, a jedynie na budyniach, co sprawia, że są delikatniejsze od klasycznego biszkoptu.
Ganache i biszkopty najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.
Jogurtowiec to lekkie ciasto bez pieczenia przygotowane na jogurcie greckim. Do jego przygotowania potrzebne są owoce w puszce lub słoiku. Wykorzystuje się bowiem syrop/ sok, w którym pływały owoce, do osłodzenia masy jogurtowej.
Robiłam to ciasto z brzoskwiniami z puszki i wiśniami ze słoika. Myślę, że mandarynki z puszki też się tutaj sprawdzą.
W jogurtowcu z brzoskwiniami, do masy jogurtowej dodałam 3 połówki brzoskwiń, ponieważ jest ich za dużo pod galaretkę. Natomiast do jogurtowca z wiśniami, do masy dodałam już tylko sam sok i więcej cukru pudru. Ilość cukru należy dodać do smaku w zależności od użytych owoców. Możecie również zdecydować czy dać na wierzch jedną, czy dwie galaretki. W jogurtowcu z brzoskwiniami użyłam dwóch galaretek, a w jogurtowcu z wiśniami jednej ;).
Fioletowy tort ombre na biszkopcie, przełożony lekkim kremem z serka kremowego z borówkami amerykańskimi. Z wierzchu obłożony jest kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Elegancki, nieskomplikowany i smaczny tort.
Tort możecie zrobić w dowolnym kolorze według gustu. W kremie serowym możecie pominąć owoce lub użyć również innych, niedużych lub kawałków owoców.
Tarta na ciasteczkowym spodzie z lekkim, orzeźwiającym kremem limonkowym. Krem przygotowany jest z limonek, słodzonego mleka skondensowanego i jajek. Udekorowana jest bitą śmietaną. Nazwa ciasta pochodzi od rodzaju limetek Key Lime, które są małe, aromatyczne i bardziej kwaśne. Tartę polecam szczególnie na upały.
Lekki tort składający się z czekoladowo- orzechowych blatów przełożonych lekkim, piankowym kremem z bitej śmietany i pomarańczy. Pokryty jest czekoladowym ganache i polewą czekoladową. Wspaniały tort zarówno na dziecięce urodziny jak i dla dorosłych. Tort piekłam dla syna i udekorowałam go czekoladkami lubianymi przez dzieci, takimi jak: jajko niespodzianka, paluszki Mikado, Kinder Bueno i orzeszki w czekoladzie. W wersji dla dorosłych można użyć trufli, czy pralinek z alkoholem.
Tort jest bezglutenowy, pomijając część dekoracji. (W wersji bezglutenowej paluszki Mikado i Kinder Bueno odpadają, ale to bezglutenowcy na pewno wiedzą ;)). Jest bardzo smaczny i nieprzesłodzony.
Czytaj więcej: Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym
Tarta dla wielbicieli masła orzechowego. To ciasteczkowy spód z ciasteczek oreo pokryty kremem z masła orzechowego i mascarpone, polany polewą czekoladową. Smaczna tarta, sycąca, o wyrazistym smaku masła orzechowego. Jest kaloryczna, ale nie zjecie jej za dużo ;). Proponuję kroić małe kawałki i podawać z filiżanką czarnej kawy.
Czytaj więcej: Tarta z masłem orzechowym i ciasteczkami Oreo
Lekkie ciasto biszkoptowe z bananami i lekkim kremem z serka mascarpone i masy krówkowej. Ciasto udekorowane jest bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Jest lekkie i nie przesłodzone. Masy krówkowej jest niedużo. Osładza ona delikatnie masę serową.
Ambasador to przekładane ciasto biszkoptowe z dużą ilością dwukolorowej masy budyniowej z dodatkiem bakalii. Pokryte jest galaretką z brzoskwiniami. Ciasto ambasador znam od dawna. W mojej rodzinie pieczone jest często na święta, imieniny, Nowy Rok i inne okazje rodzinne. Pomimo dużej ilości masy, ciasto wcale nie jest mdłe. Jest dość lekkie i nie przesłodzone.
Lekki tort biszkoptowy przełożony francuskim, budyniowym kremem z dodatkiem bitej śmietany. Dla wzbogacenia smaku dodałam warstwę malinową. Tort ozdobiony jest dekoracją z białej czekolady.
Lekki, kakaowy tort biszkoptowy przełożony bananami i lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Tort udekorowany jest polewą czekoladową i malteserami. Upiekłam go na urodziny syna i bardzo smakował dzieciom :). Jest lekki, nie za słodki, a w smaku czekoladowo- bananowo- śmietankowy.
Jeśli nie macie okrągłej formy z kominkiem możecie użyć również tortownicy o średnicy 26 cm z wkładką z kominkiem lub bez niej i upiec klasyczny tort.
Dziś będzie słodko, nawet bardzo ;). Dwa blaty bezowe, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, przełożone kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Tort udekorowany jest masą krówkową i orzeszkami.
Jeśli chcecie tort mniej słodki to możecie zrezygnować z masy krówkowej. Czasami ma się jednak ochotę na coś naprawdę słodkiego. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach. Proponuję podać do niego filiżankę czarnej kawy ;).
Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.
Tort o intensywnie czerwonych, a raczej bordowych blatach, przełożony lekkim, białym kremem z serka kremowego. To jeden z amerykańskich klasyków. Warty wypróbowania. Dość prosty w smaku, ale smaczny i nie mdły ;) . Bez specjalnej dekoracji. Jest tylko posmarowany kremem. Oczywiście możecie ozdobić go dowolnie np. świeżymi owocami lub okruszkami czerwonego ciasta.
Smaczna, wilgotna i miękka babka cytrynowa. Nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, a w smaku jej nic nie brakuje :). Cukier można zastąpić ksylitolem i będzie jeszcze zdrowiej ;). Polecam nie tylko osobom na diecie z wykluczeniem laktozy i glutenu. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.
Brownies przygotowane na czekoladzie gorzkiej z powtykanymi w ciasto kawałkami czekolady mlecznej i białej. Ekstremalnie czekoladowe ciasto. Jest mocno wilgotne, soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Również w wersji bezglutenowej, na mące ryżowej wychodzi genialne.
Łatwy makowiec na kruchym cieście. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.
Makowiec można przygotować również na mące bezglutenowej.
Chatka puchatka (lub baby jagi) w nowoczesnej odsłonie. Herbatniki przełożone są masą krówkową i kremem na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietany. W środku chatki znajduje się banan. Chatka oblana jest polewą czekoladową i obsypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest pyszne, w stylu ciasta 3- Bit, balowego, czy krówki bez pieczenia.
Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą śmietanę i karmelem, a pośrodku wilgotne biszkopty nasączone kawą. Ciasto jest puszyste, delikatne, stabilne i nie przesłodzone, pomimo dwóch warstw karmelowych. Polecam szczególnie na uroczystości rodzinne.
Świąteczny tort piernikowy przełożony powidłami śliwkowymi z czekoladą i kremem budyniowym. Idealny tort na święta Bożego Narodzenia. Udekorowany jest polewą czekoladową i domowymi pierniczkami. Bardzo smaczny i wilgotny.
Makowiec na kruchym cieście. Pyszne, kruche ciasto, a w środku domowa masa makowa z bakaliami. Klasyczny, smaczny i prosty makowiec.
Dwupoziomowy tort na chrzciny dla chłopaka pokryty masą cukrową. Tort składa się z dwóch tortów czekoladowych. Dolny tort to stabilny tort składający się z mocno kakaowych blatów przełożonych maślaną masą karmelową. Natomiast górny tort to lekki tort czekoladowo- kokosowy przełożony lekkim kremem truskawkowym.
Tego tortu nie pokarzę Wam w przekroju, ponieważ musiał cały dojechać na uroczystość, ale do jego przygotowania wykorzystałam torty znajdujące się już na stronie i możecie dokładnie je oglądnąć po kliknięciu na podane linki: „Tort czekoladowy z masą karmelową” i „Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowych”.
Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami zwane wiewiórką. Jest proste, smaczne i wilgotne, dzięki dużej ilości jabłek. Zachowuje długo świeżość. Udekorowałam je cienką warstwą bitej śmietany i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Wersję bezglutenową ciasta podałam w uwagach pod przepisem.
Wilgotne, mocno nasączone alkoholem czekoladowe ciasto. Składa się z kakaowego biszkoptu i kakaowych herbatników przełożonym bitą śmietaną. Nasączone jest czekoladowym ponczem ze sporą ilością alkoholu, a oblane jest polewą czekoladową. Bardzo smaczne ciasto, delikatne, nie za słodkie i mocno wilgotne. Smakuje lepiej niż wygląda ;).
Chrupiąca tarta z lekkim kremem budyniowo- serowym i polewą czekoladową. Bardzo smaczne kruche ciasto z mocno kremowym, budyniowym nadzieniem.
Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.
Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.
Aksamitny, kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak w masie serowej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Wpływa on także na kolor i konsystencję sernika. Sernik prezentuje się pięknie, jak tort. Obłożony jest i udekorowany bitą śmietaną, a wierzch pokryty jest, dla podkreślenia smaku, ciemną warstwą likieru jajecznego.
Strona 7 z 37