Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik limonkowy na zimno

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 200g cukru
  • 150g białej czekolady
  • 150g herbatników
  • 2 limonki
  • 800g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
  5. Rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 min.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
  8. Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
  9. Słodką śmietanę ubić.
  10. Po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
  11. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.
  12. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
  14. Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik limonkowy na zimno

Sernik limonkowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony