Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta rabarbarowa z bezą

Jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam. Nie przepadam za rabarbarem, a ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 155g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300ml mleka
  • 500g rabarbaru
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
  3. W tym czasie rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80g cukru.
  4. Budyń ugotować w 300ml mleka. (Nie dodawać cukru). Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Wodę z rabarbaru wypić ;)).
  5. Ciasto kruche wykleić w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm lub formie na tartę. Na ciasto wylać budyń z rabarbarem i podpiec przez 20min. w temperaturze 180°C.
  6. Białka ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej około 25min. w temperaturze 160°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Birgit1980, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Edyta

    Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka:)
    Od tej pory nie mogę się z nim rozstać:) jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej kuchni. Gratuluje pasji i pozdrawiam
    ps. będę odwiedzać Pani stronę z oczekiwaniem na nowe przepisy:)

  • Joanna

    Sandro tak, małe babeczki też możesz zrobić. Myślę, że powinnaś je podpiec z budyniem przez ok. 15 do 20min, (do przyrumienienia się brzegu ciasta), a z bezą to na oko, aż się przyrumieni z góry.

  • Sandra

    Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w malych foremkach by wyszlo tez? Czy masz jakies sugestie w kwestii jak dlugo powinnam piec male babeczki? Dziekuje!

  • Aneta

    Pychotka ! Nie tylko dobrze smakuje ale tez bardzo elegancko wygląda

  • Barbara

    Pyszne,rozpływa się w ustach, nie myślałam, że i rabarbar można upiec z budyniem.

  • miłka

    ja jeszcze dzisiaj w wersji z jabłkami, ale za kilka dni rabarbar nada się do ścięcia i będzie wielkie mniam :)

  • Magda

    Ciasto wyszło przepyszne! Nigdy dotąd nie dodawałam budyniu do rabarbaru, teraz wiem ile straciłam:) Pozdrawiam

  • Aleksandra

    ufff dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Kompletnie doświadczeń nie mam z rabarbarem, bo nie lubię więc nie byłam pewna,a że jutro mnie odwiedza rabarbarożerca więc... ale kto wie może i ja go polubię po tej tarcie;))

  • Joanna

    Aleksandro tak, wylewasz sok, który puści :-)

  • Aleksandra

    Zaczęłam robić ciasto i mam gwoździa zabitego, jaką wodę z rabarbaru wylewamy??? czy chodzi o sok który puści po zasypaniu cukrem?( bo chyba puści?) bardzo proszę o szybką odpowiedź kogokolwiek kto robił ciasto i z góry dziękuje;)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony