Ciastka i małe wypieki
Tort na czekoladowym biszkopcie przełożony solonym karmelem, kremem mascarpone z solonym karmelem oraz idealnie pasującym do karmelu kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Tort jest pyszny, lekki, a solony karmel jest po prostu wciągający.
Pieczony sernik na ciasteczkowym spodzie, pokryty pysznym, piankowym, czekoladowym musem Mousse au Chocolat. Do tego serwowany jest z domowym, malinowym kisielem, który dopełnia smak sernika i musu. Idealne połączenie smakowe.
Mocno czekoladowy tort składający się z czekoladowych blatów, przełożonych czekoladowym kremem oraz dla wzbogacenia smaku kremem z masła orzechowego. Tort jest sycący, mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony, z pysznymi orzeszkami ziemnymi w karmelu, które idealnie uzupełniają smak tortu.
Malinowy sernik z serduszkami. Pyszny, lekki, orzeźwiający, mocno malinowy i nie za słodki. Można go robić przez cały rok. Poza sezonem malinowym, można wykorzystać maliny mrożone. Udekorowany jest serduszkami z musu malinowego. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki, Babci, Dziadka i nie tylko.
Ciasto o nazwie "Góra lodowa", podejrzewam, że od pionowo ułożonych na cieście biszkoptów. Inspirowałam się przepisami w internecie, ale zrobiłam swoją wersję, używając swojego ulubionego biszkoptu, masy budyniowej i dodając w środek ciasta warstwę bezowo- orzechową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, jest bardzo smaczne, choć typu słodkiego, głównie od polewy. Polewa jest przygotowana na mleku w proszku. Jest słodka, ale wciągająca ;).
Polewa przyczepia się do noża podczas krojenia, dlatego najlepiej nóż moczyć w gorącej wodzie, osuszyć szybko ręcznikiem papierowym i pokroić ciasto. Takim sposobem, uzyskacie ładne kawałki. Biszkopty pod polewą nie miękką. Ja kroiłam kawałki, wybierając przerwy między biszkoptami, ale można również przeciąć bez problemu biszkopty.
Tort w kształcie głowy łosia. Łoś to ulubiony od urodzenia pluszak mojego syna. Skończył już 13 lat, a łosia nadal lubi. Choć łoś to już staruszek i nie wygląda najlepiej po wielu praniach, to może przejdzie w spadku na moje wnuki :). Tort może wygląda na skomplikowany, ale zrobiłam go ze zwykłego, okrągłego tortu. Składa się z czekoladowych blatów, przełożonych kremem oreo i dżemem jagodowym. Pokryty jest masą czekoladową, a dekoracja zrobiona jest z okruszków ciasta, startej czekolady i marcepanu.
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) to dwa bezowe blaty przełożone kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. To deser dla osób lubiących bezę, kajmak i słodkie wypieki.
Makowiec na ucieranym cieście w wersji bezglutenowej, na mące jaglanej. Pyszny, miękki, wilgotny, z dużą ilością masy makowej i lekko chrupiący od góry. Wspaniałe ciasto bezglutenowe, która smakuje wszystkim. Nie jest rozpoznawane jako bezglutenowe ;)
Czytaj więcej: Makowiec na cieście ucieranym (bezglutenowy i bezmleczny)
Miękki makowiec z dużą ilością masy makowej, okrytej puszystym, waniliowym ciastem ucieranym. U nas w rodzinie makowca nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia. Może w tym roku właśnie ten zagości na waszym stole?
Świąteczne, czekoladowe choinki brownie. Brownie pokrojone w trójkąty, udekorowane lukrem i kolorowymi posypkami. Ucieszą szczególnie dzieci. Szybkie i łatwe do przygotowania.
Jeśli nie chcecie używać barwnika spożywczego, możecie udekorować ciasto białym lukrem lub roztopioną czekoladą. Przepis również w wersji bezglutenowej.
Świąteczny tort składający się z blatów makowych i biszkoptu, przełożony masą chałwową i kisielem wiśniowym. Udekorowany jest masą czekoladową i marcepanem oraz pięknie prezentującymi się szyszkami z masy marcepanowej i płatków śniadaniowych. Bardzo smaczny, bogaty w różne smaki, które do siebie pasują i może być bezglutenowy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Orzeźwiający tort o smaku cytrynowym. Jasny biszkopt przełożony jest kremem z serka mascarpone z dodatkiem kremu cytrynowego lemon curd i malinową żelką. Obłożony jest masą maślaną z mleka w proszku. Tort w środku jest lekki i mało słodki. Udekorowany jest w stylu "fault line cake". To obecnie bardzo modna dekoracja tortów. Dekorowany jest bok tortu w środkowej części, a górę i dół pokrywa grubsza warstwa masy, która po wygładzeniu daje efekt, jakby pośrodku było widać wnętrze tortu.
Czytaj więcej: Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake)
Bożonarodzeniowy tort z choinką składający się z jasnego biszkoptu przełożonego kremem czekoladowym, żelką wiśniową, kremem z masła orzechowego, kremem orzechowo- czekoladowym, jagodami i śmietankowym kremem z serka mascarpone. Udekorowany jest słodką masą z mlekiem skondensowanym i dripem z białej czekolady. Tort jest słodki i bogaty w różne smaki.
Tort na chrzest dla dziewczynki w odcieniu biało różowym. Składa się z różowego biszkoptu, przełożonego żelką z mango oraz kremem z serka mascarpone o smaku waniliowym, rafaello i jagodowym. Obłożony jest masą Milky Way z mlekiem w proszku. Smaczny, w środku lekki, owocowo- kokosowy tort na uroczystość Chrztu Świętego.
Prosta szarlotka z delikatnym, kruchym ciastem, podsmażonymi na mus jabłkami i budyniem waniliowym. Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach.
Prosta i szybka do przygotowania szarlotka z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić. Jabłka przekrojone są tylko na pół, co bardzo przyśpiesza czas przygotowania ciasta. Ciasta dolnego również nie trzeba podpiekać. Proste, ale smaczne ciasto z dużą ilością nadzienia.
Czekoladowy tort przełożony trzema różnymi kremami na bazie serka mascarpone: czekoladowym, malinowym i z ciasteczkami oreo. Obłożony jest masą z mleka skondensowanego i polany polewą czekoladową.
Czytaj więcej: Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo
Tort w kształcie świnki Peppy w 3D, składający się z dwóch klasycznych tortów. Z jednego tortu wycięta jest głowa, a z drugiego sukienka. Kształt tortu nie jest skomplikowany do wycięcia, jedynie dekoracja jest pracochłonna, choć wcale nie jakaś trudna. Ja robiłam taki tort pierwszy raz i wyszedł jak widzicie. Na pewno potraficie zrobić ładniejsze świnki, a ja podsuwam wam sposób jej wykonania oraz przepisy na torty i kremy ;)
Tort jest duży i wysoki. Deska, na której leży ma wymiar 30x 40cm. Tort wysoki jest na ok. 10 cm.
Pracę przy torcie można podzielić na kilka etapów. W jeden dzień można upiec biszkopty. Chłodne zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej. W drugi dzień przełożyć biszkopty kremami. W trzeci dzień otynkować torty i zrobić dekorację.
Kremowy sernik o smaku pomarańczowym, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Pieczony jest na aromatycznym spodzie z korzennych ciasteczek spekulatius. Sernik pokryty jest dodatkowo galaretką pomarańczową, przygotowaną na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy. Sernik jest pyszny, kremowy, aromatyczny i pachnący świętami.
Prosta szarlotka na kruchym cieście bez dodatku jajek, pod chrupiącą kruszonką. Łatwy przepis na smaczne, jesienne ciasto. Jak do każdej szarlotki będzie tutaj pasować gałka lodów waniliowych lub kleks z bitej śmietany, ale również bez tych dodatków jest smaczna ;).
Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.
Lekki tort biszkoptowy, przełożony kwaskowatym kremem z serka mascarpone i owoców leśnych. Obłożony jest masą maślaną na bazie mleka skondensowanego. Tort jest bardzo smaczny, owocowy, orzeźwiający i nie za słodki.
Pleciony wieniec z ciasta drożdżowego i masy orzechowej. Jest miękki, wilgotny i ze sporą ilością nadzienia. Jest efektowny, a wcale nieskomplikowany w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.
Lekki, owocowy tort na kakaowym biszkopcie, przełożony jagodowym, malinowym i truskawkowym musem. Udekorowany jest bitą śmietaną i lizakami bezowymi. Bardzo smaczny i orzeźwiający.
Tort z dekoracją przypominającą topniejące lody. Nie jest to prawdziwa gałka lodów tylko pokruszone ciasteczka z serkiem, a polewa czekoladowa to imitacja roztopionych lodów czekoladowych. Taką dekorację możecie wykorzystać na Waszym ulubionym torcie. U mnie jest to tym razem ciasto ucierane przełożone czekoladowym kremem ganache. Tort obłożony jest zbawionym kremem z serka mascarpone i śmietanki. Sama dekoracja jest szybka i łatwa do przygotowania. Przyjemnie się ją przygotowuje.
Szybkie i bardzo proste ciasto z cukinią. Ciasto jest wilgotne i mega smaczne. Nie zawiera glutenu, laktozy oraz zwykłego cukru. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką.
Czytaj więcej: Ciasto z cukinią (bez glutenu, laktozy i cukru)
Delikatny, kremowy, klasyczny sernik z malinami na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczny, otulony delikatnym, maślanym ciastem. Gęsto ułożone maliny na masie serowej dodają sernikowi świeżości i uroku. Do przygotowania w sezonie malinowym, a poza nim możecie wykorzystać maliny mrożone.
Sernik można przygotować na samym twarogu lub część zastąpić serkiem mascarpone dla uzystania jeszcze większej kremowości sernika.
Makro całego ciasta: 5947 kcal, B: 168g, T: 370g, W: 505g. (1 z 12 kawałków: 495 kcal, B: 14g, T: 31g, W: 42g).
Soczyste, zdrowe brownie z dodatkiem batata i oliwy. Ciasto jest mocno wilgotne, a smak batata w ogóle niewyczuwalny. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Ekspresowe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Bardzo smaczne.
Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser.
Ciasto skubaniec w trochę innej wersji niż klasyczna, czyli bez dżemu, a za to z bakaliami. To kruche ciasto w dwóch smakach, z orzechami i rodzynkami oraz bezową pianką. Jest chrupiące, maślane i kruche. Bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania.
Czekoladowy tort składający się z czekoladowych blatów przełożonych czekoladowym kremem ganache z trzema rodzajami czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Obłożony jest również kremem z czekolady, polany polewą czekoladową i ozdobiony ozdobami z czekolady. Jak widzicie, tort jest w całości czekoladowy. Do tego jest nieprzesłodzony i bardzo smaczny.
Ganache i ciasto czekoladowe można przygotować dzień przed złożeniem tortu. Chłodne ciasta czekoladowe należy owinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie do dnia następnego.
Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kakaowym, kokosowym i makowym. Przełożone jest masą budyniową, kwaskowatym dżemem i polane polewą czekoladową. Pomieszane różne smaki tworzą świetną kompozycję. Niby proste ciasto, a wszystkie dodatki wpływają na jego smak i wygląd. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.
Czekoladowe, wilgotne blaty przełożone truskawkami i lekkim kremem z serka mascarpone. Z truskawkowego puree przygotowujemy kisiel, który stanowi dodatkową warstwę tortu, nadając mu świeżości, owocowego smaku, jak również ładnego koloru. Cały tort jest smaczny, wilgotny i nie za słodki.
Pyszna, słodka beza z masą krówkową, bitą śmietaną i bananami. Lekka, chrupiąca z zewnątrz, a reszta delikatna i piankowa. Rozpływa się w ustach tak, że nie można się od niej oderwać. Jedyny minus to trudność w jej krojeniu.
Biszkopt z zatopionymi w zielonej galaretce startymi jabłkami oraz lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i delikatne.
Tort wielkanocny w kształcie ptasiego gniazda. Jest to tort z cytrynowego ciasta babkowego, przełożonego kisielem z owoców leśnych i masą maślaną. Obłożony jest również masą maślaną i udekorowany kakaową posypką cukrową i kolorowymi, cukrowymi jajkami.
Tort jest stabilny i mocno sycący. Polecam wyciągnąć go wcześniej przed podaniem, aby masa zmiękła i kroić cienkie kawałki.
Strona 5 z 37