Ciastka i małe wypieki
Pyszna, krucha, delikatna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i bezą. Jest delikatna, maślana, po prostu pyszna. Smakuje o każdej porze roku, a szczególnie polecam ją jesienią i zimą na rozpogodzenie pochmurnych dni.
Tort w kształcie szachownicy zbudowany z jasnego i kakaowego ciasta, przełożony masą budyniową i udekorowany masą cukrową. Ciasto jasne i ciemne pokrojone jest w paski i poukładane na przemian, tworząc w przekroju wzór szachownicy.
Tort jest stabilny, łatwo podzielny i niewysoki (ma 5 cm wysokości). Można przygotować go również w wersji bezglutenowej.
Tort jest intensywnie czekoladowy, ciężki i nie za słodki. Składa się z wilgotnych blatów czekoladowo- kawowych przełożonych czekoladowym kremem. Udekorowany jest rurkami waflowymi.
Piaskowa babka z sercem w środku. Chcąc upiec taką babkę należy przygotować dwa ciasta. Z pierwszego wycinamy foremką do ciastek serca, a w drugie wkładamy wycięte serca i pieczemy. Zamiast serc można wyciąć inne kształty z zależności od okazji. Może to być kwiatek na Dzień Matki, gwiazdka, choinka na Boże Narodzenie, baranek, jajko na Wielkanoc itp.
Resztki pozostałego ciasta po wycięciu serc można zjeść lub zrobić pyszne cake popsy.
Uprzedzając pytania w komentarzach informuję, że ciasto pieczone jest bez dodatku proszku do pieczenia.
Słodki, soczysty i delikatny tort z puree marchewkowym i orzechami. Przełożony jest lekkim kremem z serka i bitej śmietany, a obłożony ganache z białej czekolady i posypany prażonymi migdałami. Jest mocno wilgotny i rozpływający się w ustach.
Soczyste, mocno wilgotne, bezglutenowe ciasto z dodatkiem ugotowanej marchewki i zmielonych orzechów. Smak marchewki nie jest w ogóle wyczuwalny, a ma ona wpływ na wilgotność ciasta. Ciasto jest pyszne samo w sobie. Można wzbogacić je na przykład serwując z bitą śmietaną. Ciasto na zdjęciach z kleksem śmietany pieczone było z połowy porcji przez pół godziny (do suchego patyczka), w tortownicy o średnicy 24cm i w temperaturze 180°C.
W oryginalnym przepisie ciasto nazwane zostało biszkoptem. Biszkoptu klasycznego to ono nie przypomina, ale można z jego użyciem zrobić pyszny tort. Nie wymaga on już nasączania ponczem. Ciasto po upieczeniu lekko opada i można przekroić je tylko na dwa blaty. Przepis na tort znajdziecie w kolejnym poście.
Tort urodzinowy w kształcie igloo. Nie jest skomplikowany i przyjemnie się go dekoruje. W środku tort może składać się z biszkoptu lub ciasta ucieranego. Można przełożyć go dowolnym kremem lub masą. Ja zdecydowałam się na lekką wersję i przygotowałam biszkopt, który przełożyłam ganache z mlecznej czekolady, a całość pokryłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Tort udekorować można pingwinami według przepisu: „Pingwiny z pianek marshmallows”.
Do upieczenia ciasta potrzebna jest głęboka, metalowa miska. (Moja ma pojemność 3 litry, a górna średnica to 20cm).
Ekskluzywny sernik z lekką, wiśniową pianką i bitą śmietaną. Prezentuje się pięknie. Można byłoby zaserwować go zamiast tortu, jeśli nie lubicie mas. Jest pyszny, lekki, orzeźwiający i nie za słodki.
Pyszne, mocno kokosowe i alkoholowe ciasto. Do jego przygotowania wykorzystałam domowy likier kokosowy i nasączone alkoholem wiórki kokosowe. Bardzo smaczny wypiek, a do tego łatwo go przerobić na wersję bezglutenową. Składa się z dwóch blatów kokosowo- orzechowych z rodzynkami, herbatników i masy budyniowej z likierem kokosowym. Całość pokryta polewą czekoladową. Idealny na szczególne uroczystości.
Mój ulubiony makowiec z jabłkami (makowiec japoński) przerobiłam na wersję bezglutenową. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Makowiec jest wilgotny i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na klasyczny makowiec z jabłkami możecie znaleźć tutaj: "Makowiec z jabłkami".
Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Chleb owocowy w wersji bezglutenowej, bezjajecznej, bezmlecznej, bezcukrowej, beztłuszczowej i wegańskiej ;) Zdrowy, a do tego bardzo smaczny. Bardzo prosty do przygotowania. Można podać go na śniadanie, do kawy lub jako przekąskę np. zamiast batonika musli.
Popularny przekładaniec składający się z dwóch blatów bakaliowych, przełożonych brzoskwiniową masą maślano- budyniową i delicjami. Pokryty jest brzoskwiniami i grubą warstwą galaretki. Bardzo smaczny, bogaty w równe smaki, sycący, ale nie za słodki.
Korzystałam z przepisu Siostry Leonilli opublikowanego w książce: "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Zmodyfikowałam go trochę i zrobiłam również wersję bezglutenową. Ciasto najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień.
Ciasto, które zamiast mąki zawiera zmielone pierniczki w czekoladzie i orzechy. Świąteczne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto, łatwe do przygotowania. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.
Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.
Ekspresowe ciasto dla dzieci. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Kruche ciasto pokryte jest polewą czekoladową (ganache), ale może być również roztopiona czekolada (najlepiej z łyżeczką oleju, aby łatwiej się kroiło). Dekoracja to ulubione słodycze. Dzieci będą zachwycone.
Włoska tarta z dżemem. Jedno z klasycznych, a jednocześnie najprostszych ciast. Kruche ciasto z dowolnym dżemem, przykryte kratką z ciasta kruchego. Proste w smaku i w wykonaniu. Wybierzcie ulubiony dżem, najlepiej niskosłodzony. Ważne, aby dżemu nie dać za dużo, bo ciasto będzie przesłodzone.
Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.
Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.
Jak trudno zrobić bezglutenowe ciasto drożdżowe, wie tylko ten kto próbował. Pomimo tego, że można zrobić pyszne, bezglutenowe ciasta np. biszkoptowe, czekoladowe, orzechowe, które są tak samo smaczne, jak klasyczne wypieki to przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. W cieście drożdżowym gluten odgrywa ważną rolę. Cóż, na diecie bezglutenowej trzeba sobie jakoś bez niego radzić ;).
W magazynie, który otrzymuję od DZG (Deutsche Zöliakie-Gesellschaft) znalazłam przepis właśnie na słodką chałkę. Piekłam ją już kilkakrotnie i moja bezglutenowa córcia zjada sama połowę świeżej. Je ją albo samą, albo z masłem i dżemem truskawkowym. Testowałam przepis na dwóch mąkach firmy Schär: Mehl- Farine i Mix C Kuchen& Kekse. Na zdjęciach jest chałka upieczona na mące Farine. Jest bardziej zwarta i trzyma kształt. Łucja woli tą, bo ładnie wygląda. Na mixie C ciasto się bardziej rozjeżdża na boki, ale miąższ jest bardziej porowaty, puszystszy. Popróbujcie z różnymi mąkami. Chałka jest dobra w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się sucha, nawet szczelnie zapakowana.
Do ciasta należy dodać łuski nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen). Dobrze, jeśli je macie. Wpływają one bowiem korzystnie na strukturę ciasta i łączą składniki, ale również bez nich możecie upiec tę chałkę.
Nie piekłam jeszcze bezglutenowego ciasta drożdżowego na mąkach bezglutenowych (tj.: ryżowa, kukurydziana, jaglana, kasztanowa, sojowa, gryczana itd.), nie gotowych miksach. Gdyby ktoś miał sprawdzony przepis i chciał się podzielić to chętnie skorzystam.
Dziecięcy tort w kształcie ula z marcepanowymi pszczółkami. Tort składa się z wilgotnego, mocno czekoladowego ciasta przełożonego cienką warstwą kremu z serka mascarpone. Blaty biszkoptu są wystarczająco wilgotne, ale według uznania można je jeszcze delikatnie naponczować. Kremu nie jest dużo. Skleja on ze sobą warstwy ciasta i nadaje im dodatkowej wilgotności. Całość pokryta jest karmelową masą przygotowaną na bazie szwajcarskiej bezy. Wielbicielom czekolady na pewno przypadnie do gusty.
Tort udekorowany jest marcepanowymi pszczółkami, które z pewnością zachwycą najmłodszych. Ma 16cm wysokości.
Lekki tort biszkoptowy, przełożony i obłożony kremem z serka mascarpone i śmietany. W kremie zatopione są pierścienie z galaretki, które w przekroju wyglądają jak kwadraty. Dodają one uroku i wzbogacają smak ciasta. Tort udekorowany jest kawałkami galaretki, a boki obsypane są wiórkami czekoladowymi.
Najlepiej jest pieczenie tortu rozłożyć na dwa dni. Wieczór wcześniej przygotować galaretki i upiec biszkopt, a następnego dnia zrobić krem i złożyć tort. Po co najmniej 3 godzinach schłodzenia można tort podawać lub przechować do następnego dnia.
Fudge - Brownies jest intensywnie kakaowe, zbite i gliniaste. Pokryte jest grubą warstwą czekoladowego kremu ganache i posypane z wierzchu solą morską, która ma podkreślić smak. "Czekoholicy" będą zachwyceni ;)
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Nie trzeba używać miksera. Wystarczy tylko trzepaczka. Przechowywane szczelnie zamkniete w lodówce utrzymuje długo świeżość.
Przepis również w wersji bezglutenowej.
Mocno wilgotne ciasto ze startą dynią hokkaido lub piżmową. Przypomina mi trochę ciasto marchewkowe ;). Jest smaczne, mocno wilgotne i zwarte. Długo utrzymuje świeżość. Wierzch ciasta pokrywa krem serowy, posypany pestkami dyni w karmelu.
Do ciasta należy dodać dwie tabliczki białej czekolady. Ja przetestowałam przepis również na gorzkiej (patrz ostatnie zdjęcie). Ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady piekłam dokładnie w ten sam sposób co na białej, ale pominęłam dodatek bułki tartej. Ciasto wyszło smaczne, mocno wilgotne. To faworyt dziecięcy ;) Mnie osobiście smakuje bardziej na białej czekoladzie.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Słodka przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożyłam cukrem z cynamonem. Proste, a jakże smaczne. Jako nadzienie będzie tutaj pasował również krem orzechowo- czekoladowy, czy masa makowa.
Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Zwana w Niemczech pod nazwą „Gedeckter Apfelkuchen”. Klasyczna, jaką można znaleźć w cukierniach. Jest wysoka, pieczona w tortownicy, z dużą ilością nadzienia, przykryta również ciastem kruchym, najczęściej polukrowanym. W nadzieniu powinny być widoczne kawałki jabłek. W najsmaczniejszej według mnie wersji, jabłka posklejane są budyniem ugotowanym na soku jabłkowym.
Poniżej przedstawiam Wam moją wersję tego ciasta. Postarałam się odzwierciedlić smak najlepszej szarlotki jaką jadłam w niemieckiej kawiarni. Szarlotka jest pyszna. Powinniście być z niej zadowoleni. Polecam do jej przygotowani użyć szarej renety.
Czytaj więcej: Szarlotka na styl niemiecki (Gedeckter Apfelkuchen)
Pyszny, kremowy i czekoladowy sernik, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej użyłam twarogu z wiaderka i serka mascarpone, aby sernik był bardziej kremowy. Zrobiłam go z mleczną czekoladą i udekorowałam truflami z mlecznej czekolady. Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Zwolennikom czekolady, a szczególnie mlecznej na pewno będzie smakował.
Jeśli planujecie udekorować sernik domowymi truflami, należy masę na trufle przygotować co najmniej parę godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej.
Cytrynowe, wilgotne ciasto ucierane pokryte lekką, marcepanową warstwą z zatopionymi w niej czerwonymi porzeczkami. Warstwa marcepanowa ma za zadanie osłodzić kwaśne porzeczki. Ciasto jest lekkie i słodko- kwaśne.
Lekkie, orzeźwiające ciasto malinowe bez pieczenia. Mocno malinowa, nie za słodka, kwaskowa warstwa na herbatnikach, pokryta warstwą jogurtu waniliowego i pokruszonymi ciasteczkami.
Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.
Kruche ciasto, świeże wiśnie (choć można użyć mrożonych) i beza kokosowa. Bardzo udane połączenie smakowe. Kwaśność wiśni łagodzi dodatek dżemu i budyniu. Tarta jest delikatna w smaku, lekko słodka i zarazem bardzo orzeźwiająca. Coś dla osób lubiących połączenie słodkości z kwaśnymi owocami.
Tort z klasycznych i kakaowych naleśników. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany. Obłożony czekoladową polewą i udekorowany świeżymi owocami i startą czekoladą.
Ciasto uwielbiane szczególnie przez dzieci. Przyznacie z pewnością, że biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych przez Was ciast z dzieciństwa. Moja mama piekła wysoki biszkopt i przekładała go grubą warstwą galaretki, najczęściej czerwonej ;). Takie ciasto uwielbiałam, bez kremu i owoców. Nie lubiłam natomiast tego ciasta z cukierni, gdzie między warstwą biszkoptu i galaretki znajdowała się masa maślana.
Tort z naleśników i czekoladowego kremu. Prezentuje się ładnie, dzięki dużej ilości naleśników, przełożonych ciemną warstwą kremu. Naleśników jest łącznie 30 sztuk. Tort jest mały, ma tylko 15cm średnicy, ale wysoki na 9,5cm. Jest stabilny i można kroić go w cienkie plasterki. Smakoszom naleśników na pewno posmakuje.
Mocno czekoladowe, ciężkie i zbite ciasto pokryte pysznym, lekkim kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i adwokata. Udekorowane dowolnymi owocami sezonowymi. Ja użyłam malin, czereśni i truskawek. Chcąc jeszcze bardziej wzbogacić ciasto, możecie kawałki przed podaniem polać z wierzchu dodatkowo adwokatem.
Czytaj więcej: Ciasto czekoladowe z kremem adwokatowym i owocami
Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.
Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto z galaretek i mleka skondensowanego. Jest piankowe i puszyste. Łatwe do przygotowania. Bardzo ładnie prezentuje się szczególnie, jeśli wybierzemy galaretki w różnych kolorach.
Strona 9 z 37