Tort mocno czekoladowy

Tort jest intensywnie czekoladowy, ciężki i nie za słodki. Składa się z wilgotnych blatów czekoladowo- kawowych przełożonych czekoladowym kremem. Udekorowany jest rurkami waflowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 90g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60g masła

Ciasto czekoladowe:

  • 300g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml oleju
  • 250ml maślanki
  • 250ml zaparzonej kawy
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar L)

Ganache:

  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 170g dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • rurki waflowe do dekoracji
  • starta czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką lub łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją krótko blenderem do uzystania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
  2. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  3. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż lekko się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. W ten sam sposób upiec drugi blat.
  7. Ganache ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu.
  8. Na paterze ułożyć ciasto kruche i posmarować je dżemem. Nałożyć pierwszy blat czekoladowy i posmarować połową ganache. Przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą ganache.
  9. Do boków tortu docisnąć rurki waflowe. Wierzch udekorować pokruszonymi rurkami i/lub startą czekoladą.
  10. Tort przechowywać w lodówce.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort mocno czekoladowy Tort mocno czekoladowy Tort mocno czekoladowy