Fudge- Brownies z solą

Fudge - Brownies jest intensywnie kakaowe, zbite i gliniaste. Pokryte jest grubą warstwą czekoladowego kremu ganache i posypane z wierzchu solą morską, która ma podkreślić smak. "Czekoholicy" będą zachwyceni ;)

Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Nie trzeba używać miksera. Wystarczy tylko trzepaczka. Przechowywane szczelnie zamkniete w lodówce utrzymuje długo świeżość.

Przepis również w wersji bezglutenowej.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 70g kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)

Ganache:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • gruboziarnista sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Na końcu wmieszać mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na ciasto wyłożyć ganache. (Gdyby krem czekoladowy był za płynny, należy włożyć go do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać trochę solą morską, ale nie za dużo. (Mniej niż na zdjęciu. Z wierzchu polałam jeszcze roztopioną czekoladą gorzką).

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes".

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Fudge- Brownies z solą Fudge- Brownies z solą Fudge- Brownies z solą