Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta wiśniowa z kokosem

Kruche ciasto, świeże wiśnie (choć można użyć mrożonych) i beza kokosowa. Bardzo udane połączenie smakowe. Kwaśność wiśni łagodzi dodatek dżemu i budyniu. Tarta jest delikatna w smaku, lekko słodka i zarazem bardzo orzeźwiająca. Coś dla osób lubiących połączenie słodkości z kwaśnymi owocami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100g masła

Nadzienie wiśniowe:

  • 400g wiśni (waga bez pestek)
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 100ml mleka

Beza kokosowa:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 80g cukru
  • 80g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
  4. Przygotować nadzienie wiśniowe. Wiśnie przełożyć do garnka. Dodać dżem, wymieszać i zagotować. Przy użyciu trzepaczki wymieszać budyń w proszku z mlekiem. Dodać do gotujących się wiśni, mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż całość zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na chłodne ciasto wyłożyć chłodne nadzienie.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać wiórki kokosowe.
  7. Pianę kokosową wyłożyć na nadzienie wiśniowe.
  8. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół. (Gdyby beza za mocno się rumieniła, przykryć ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić do ostygnięcia i schłodzić przed podaniem.

Smacznego.

Tarta wiśniowa z kokosem

Tarta wiśniowa z kokosem

Tarta wiśniowa z kokosem

Tarta wiśniowa z kokosem

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony