Cynamonowe słońce z ciasta francuskiego

Słodka przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożyłam cukrem z cynamonem. Proste, a jakże smaczne. Jako nadzienie będzie tutaj pasował również krem orzechowo- czekoladowy, czy masa makowa.

Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok. 1 łyżeczki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier wymieszać z cynamonem.
  3. Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.

2

  1. Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.

3

  1. Przykryć drugim, wyciętym kołem. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.
  2. Każdy promień skręcić 3- krotnie.

4

5

  1. Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Cynamonowe słońce z ciasta francuskiego Cynamonowe słońce z ciasta francuskiego Cynamonowe słońce z ciasta francuskiego

Powiązane przepisy