Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Lubię je za to, że jest soczyste i, że jest bez ciasta na spodzie... tylko sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli może je przygotować z połowy porcji. Będzie wówczas cieńsze lub upiec w mniejszej formie. Ja piekę tak jak podaję w przepisie.

Składniki:

  • 500g maku
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

  1. Mak sparzyć w mleku. (Zalać gorącym mlekiem i przykryć na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Makowiec posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Agato suchego ;-)

  • Gość - Joanna

    Zrobiłam na Święta Bożego Narodzenia. REWELACJA: wysoki, wilgotny, pyszny.

  • Gość - Agata

    Piekłam ten makowiec w ubiegłym roku-pychota udał się ! w tym roku ze względu na stan odmienny mam odmóżdżenie i nie pamiętam jak robiłam: waga 500g jest maku suchego czy wcześniej opłukanego- mokrego?

  • Gość - Lidia

    Rewelacja,smaczny makowiec-polecam tylko piec.

  • Gość - kinga

    Witam.Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? prosze podac z jakiej firmy i co pominac z przepisu,bo na pewno cukier.Bede wdzieczna za podpowiedz.k

  • Gość - Joanna

    Lidio osobiście nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste do tego przepisu. Viola w komentarzu poniżej pisała, że robiła na takiej masie, ale nie podała jak. Możesz kombinować, ale nie odpowiadam za efekt końcowy :-*

  • Gość - Lidia

    Witam
    Mam zamiar upiec makowczyk ale mam pytanie:
    Po pierwsze czy do gotowej masy makowej(z puszki) dodawać wszystkie składniki tak jak do zwykłego maku(jajka,kasza manna itp.),czy raczej wystarczy zawartość masy, czy odcedzić troche syropu z puszki.
    Drugie moje pytanie :jaki wysoki wychodzi makowiec.

  • Gość - Joanna

    Kingo może być mak zmielony. Trzeba go również zalać gorącym mlekim, a gdy ostygnie dobrze wycisnąć. Z zamiennikiem kaszy manny nie jest tak łatwo. Piekłam kiedyś ten makowiec dwukrotnie w wersji bezglutenowej dodając polentę, ale z kaszą manną wychodzi dużo lepiej.

  • Gość - kinga

    Witam.Czy mozna uzyc juz zmielonego gotowego maku?Jesli tak to mam go zalac goracym mlekiem,czy to pominac?No drugie pytanie,tu gdzie mieszkam (Wlochy pld.) kasza manna jest nie do kupienia,czym ja zastapic?

  • Gość - Joanna

    Moniko nie płuczę maku, ale Twoja mama ma rację. Można zalać mak wodą i go wypłukać. Ewentualne zanieczyszczenia powinny wypłynąc na powierzchnię. Następnie odsącz mak na drobnym sitku.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony