Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Mój ulubiony makowiec z jabłkami (makowiec japoński) przerobiłam na wersję bezglutenową. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Makowiec jest wilgotny i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na klasyczny makowiec z jabłkami możecie znaleźć tutaj: "Makowiec z jabłkami".

Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 250g cukru pudru
  • 400g jabłek
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
  • 6 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
  5. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku.
  6. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  7. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
  9. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 250g cukru
  • 400g jabłek
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
  • 6 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mak nie jest zmielony należy wsypać go do naczynia miksującego i zmielić 30s./ obr. 10.
  2. Przesypać do niedużego garnka, zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć.
  3. Cukier wsypać do suchego naczynia miksującego i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki.
  4. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 4. (Jeśli na ściankach naczynia będą grubsze kawałki, należy zsunąć je na dół kopystką i zmiksować jeszcze 1s./ obr. 4). Jabłka odcisnąć z soku i przełożyć do miseczki.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
  7. Do naczynia miksującego przełożyć masło (lub margarynę), cukier puder i żółtka. Ucierać 2 min./ obr. 5. Dodać wymieszany budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku i zmiksować 30s./ obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy makowej.
  9. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
  11. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy makowiec z jabłkami Bezglutenowy makowiec z jabłkami Bezglutenowy makowiec z jabłkami