Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
  8. Ciasto wstawić na parę godzin lub noc do lodówki, aby krem stężał.
  9. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  10. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.

Smacznego.

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Tort śmietankowo- truskawkowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Aleksandra

    Tort bardzo smaczny, nie jest za słodki poprostu PYSZNY!!! I łatwy do zrobienia!!!

    Pierwsze ciasto które nie jest z paczki i mi wyszło! Nie mam talentu do pieczenia ciast a w domu małego alergika, i ciężko dostać wypiek odpowiedni dla niego. Na jego drugie urodzinki postanowiłam, że najwyższy czas zacząć sama piec! Znalazłam ten przepis i wiem, że będę do niego wracać! Nie dość że ku zaskoczeniu całej rodziny tort wyszedł to jeszcze taki pyszny, że bardzo szybko zniknął.

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony