Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Lekki tort śmietankowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g śmietany słodkiej 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 czerwona galaretka
  • sok z połowy cytryny

Poncz:

  • 300 ml wody
  • 1 torebka ekspresowej herbaty czarnej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Śmietanę  ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  6. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną.
  7. Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić i powoli dodać do masy śmietanowej. (Masy wychodzi bardzo dużo).
  8. Przygotować poncz. W 300ml gorącej wody zaparzyć lekką herbatę, dodać cukier i cytrynę. Ostudzić.
  9. Nasączyć dolny krążek biszkoptu ponczem. Wyłożyć 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć. Ponownie wyłożyć 1/3 masy. Przykryć 3cim krążkiem. Nasączyć. Posmarować boki i górę torta i resztą masy dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Uwagi:

1 szklanka= 250ml

Wszystkie składniki masy są zimne tj. mleko, śmietana i jak się dodaje chłodną galaretkę to ona od razu tężeje i można ją wykładać na biszkopt. Gdyby się zdarzyło, że masa będzie za rzadka, to należy ją na chwilę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lekki tort śmietankowy

Lekki tort śmietankowy

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Beato można. Dałabym jednak na biszkopt kawałki owoców i dopiero masę.

  • Gość - beata

    Witam Pani Joanno mam pytanie czy mozna dodac do ciasta brzoskwinie juz jak naloze na biszkopt mase potem owoce i znowu biszkopt ?

  • Gość - Joanna

    Angelo nie. Papier do pieczenia jest jak najbardziej odpowiedni. Ja osobiście zaczęłam używać tylko i wyłącznie papieru do pieczenia przy pieczeniu biszkoptów.

  • Gość - Angela

    Witam, 10 minut temu wsadziłam biszkopt do piekarnika, a czytając jeszcze raz przepis zauważyłam ze z rozmachu zamiast posmarować tortownicę masłem to wyłożyłam dno papierem do pieczenia. Czy to moze źle wpłynąć na biszkopt?

  • Gość - Joanna

    Karolino ja z reguły robię torty dzień lub dwa przed podaniem. Jeśli coś zostanie to przechowuję w lodówce i do dwóch dni znika. Z tym tortem jest tak samo.

  • Gość - Karolina

    Chciałabym dowiedziec się przez ile dni można ten tort przechowywac w lodówce

  • Gość - Joanna

    Izo krem jest dość luźny. Jak dodasz zmiksowane owoce to obawiam się, że będzie za rzadki.

  • Gość - Iza

    Witam, mam pytanie czy do masy mogę dodać np. maliny bądź truskawki i zmiksować,żeby wyszedł krem owocowy??

  • Gość - Iza

    Przepis rewelacyjny !! To mój pierwszy tort i goście byli zachwyceni. Robiłam go praktycznie tuż przed imprezą i zanim przystąpiłam do dekoracji włożyłam na 30 min do zamrażalnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa bitej śmietany błyskawicznie zaczęła tężeć. Potem od razu udekorowałam i ponownie włożyłam do zamrażalnika na jakieś 20 minut. Nie musiałam czekać 3 godzin aż tort stężeje w lodówce. Pozwoliło mi to podać tort zaraz po przygotowaniu na stół!! Faktycznie masy bitej śmietany wychodzi bardzo dużo i nie da się całości zużyć. Dlatego to co mi zostało przełożyłam do małych plastikowych kubeczków i zamroziłam. Miałam dzięki temu jeszcze kilka sztuk fantastycznych lodów dla dzieci!! Przepis pierwsza klasa!! Bardzo dziękuję.

  • Gość - Asia

    Wiem, że dużo będzie zależeć od rodzaju galaretki, ale chciałabym wiedzieć czy kolor masy będzie różowy czy tylko taki przybrudzony?

    Próbował moze ktos z innym kolorem galaretki? Moze z żółtą wyszedłby w miarę biały?

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony