Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej z mąką lub skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Formę można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (230)

  1. Ania

Czy to jest przepis bez proszku do pieczenia?
Boje sie piec.

  Załączniki
 
  1. Marta    Ania

Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi. Z 4 jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. Z proszkiem biszkopt z 4 jaj wychodzi na tyle wysoki, ze spokojnie mozna przekroic na trzy blaty. W obu wersjach sie...

Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi. Z 4 jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. Z proszkiem biszkopt z 4 jaj wychodzi na tyle wysoki, ze spokojnie mozna przekroic na trzy blaty. W obu wersjach sie ładnie udaje.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Tak, ale jak się boisz to możesz dodać. Proszę przeczytać wstęp.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Często robię śmietanowca na biszkopcie ale zawsze (niestety) góra oddziela się od spodu i na talerzyku zamiast super ciasta mam osobno biszkopt i śmietanę. Bardzo proszę o radę co zrobić z tym nieszczęsnym fantem?

  Załączniki
 
  1. Gosia    Gosia

Pani Joanno. Dziękuję za podpowiedź. Użyłam biszkoptów i wyszło elegancko. Pozdrawiam. Gosia

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Tak się dzieje, bo to całkiem dwie różne konsystencje. Śmietanowiec jest zwarty, ciężki i się oddziela. Proponuję zamiast biszkoptu użyć biszkoptów. Masa śmietanowa rozleje się między nie, wszystko się sklei i nie powinno się nic oddzielać

  Załączniki
 
  1. Kamila

Właśnie piękę mój pierwszy biszkopt z tego przepisy iiiii wyszedł super

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Teo Vanu

Dzień dobry
Pierwszy raz upiekłam tort na bazie tego przepisu rok temu. Udał się wspaniale
W tym roku mam inne wyzwanie - muszę upiec tort kwadratowy o wymiarach 28/28 mający 4 ok. 1,5 cm warstwy. Obawiam się, że w tej sytuacji 6 jajek to za...

Dzień dobry
Pierwszy raz upiekłam tort na bazie tego przepisu rok temu. Udał się wspaniale
W tym roku mam inne wyzwanie - muszę upiec tort kwadratowy o wymiarach 28/28 mający 4 ok. 1,5 cm warstwy. Obawiam się, że w tej sytuacji 6 jajek to za mało. Próbować robić z 12, czy to z kolei będzie za dużo i kombinować coś pomiędzy, np z 10?
I drugie pytanie - czy lepiej od razu podzielić ciasto na cztery części i piec blaty osobno (10-15 minut?) czy pokroić już gotowy, wystudzony biszkopt?
Będę wdzięczna za odpowiedź - tort ma powstać na najbliższą sobotę, dlatego jutro chciałam upiec blaty
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Justyna Grzybowska

Wpadłam na pomysł zrobienia mini-tricków i zastanawiam się czy mogę masę na biszkopt wylać do formy na muffinki, jeśli tak to który wariant wybrać i co z czasem pieczenia? Skrócić? I tak z ciekawości czy biszkopt mogę piec używając funkci...

Wpadłam na pomysł zrobienia mini-tricków i zastanawiam się czy mogę masę na biszkopt wylać do formy na muffinki, jeśli tak to który wariant wybrać i co z czasem pieczenia? Skrócić? I tak z ciekawości czy biszkopt mogę piec używając funkci termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Bogumiła

Wyrósł pięknie ale później i tak opadł , pomimo zachowania ostrożności

  Załączniki
 
  1. Koralina

Puszysty i gotowy w 30 min, super przepis!

  Załączniki
 
  1. Marta

czy moge dac zamiennik ( chodzi o mąkę ziemniaczaną ) ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Do biszkoptu zawsze dodaję mąki lub skrobi ziemniaczanej. Zobacz w tym przepisie: "Klasyczny tort z masą maślaną". Tam jest biszkopt, w którym jest tylko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Możesz ją pominąć.

  Załączniki
 
  1. Marta

Biszkopt idealny bardzo dziękuję za ten przepis

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 10 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Paulina

Chce upiec wysoki tort w tortownicy 30 cm czy zamiast 6 dodaj 7 jaj ? Czy to wystarczy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Paulina

Należy użyć 8 jaj. Proszę korzystać z przelicznika form zamieszczonego na stronie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony