Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
224 Komentarzy
Biszkopt

Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę (i kakao, jeśli będzie to biszkopt ciemny) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
BiszkoptBiszkoptBiszkopt Biszkopt

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Konrad · 7 miesięcy temu
    Ehh, piekłem w temperaturze 180 stopni, jak napisane jest na przepisie i.. po 20 minut był spalony. Gdy otworzyłem piekarnik w całym domu było tyle dymu, że dziwię się, że sąsiedzi nie wezwali straży pożarnej Ale zeskrobałem spaleniznę(łatwo zeszła) i polałem galaretką i jest pycha Teraz wiem, żeby piec około 15 minut Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Szostak · 8 miesięcy temu
    Mój biszkopt po upieczeniu ma na górze taką jakby "skórkę", która odpada podczas krojenia lub jedzenia ciasta, np gdy jest na niej polewa czekoladowa. Polewa odpada razem z tą skórką. Czy jest jakiś sposób, żeby tak się nie działo? Do tej pory czasem po prostu ją zrywałam. Czy Wam też się tak robi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Tak, taki jest upieczony biszkopt Też ją czasami ściągałam, jak odchodziła. Chyba nie ma na to sposobu. Ponczowanie biszkoptu trochę pomaga.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 miesięcy temu
    Czy to jest przepis bez proszku do pieczenia?
    Boje sie piec.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 8 miesięcy temu
      Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi. Z 4 jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. Z proszkiem biszkopt z 4 jaj wychodzi na tyle wysoki, ze spokojnie mozna przekroic na trzy blaty. W obu wersjach sie ładnie udaje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Tak, ale jak się boisz to możesz dodać. Proszę przeczytać wstęp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 9 miesięcy temu
    Często robię śmietanowca na biszkopcie ale zawsze (niestety) góra oddziela się od spodu i na talerzyku zamiast super ciasta mam osobno biszkopt i śmietanę. Bardzo proszę o radę co zrobić z tym nieszczęsnym fantem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gosia · 8 miesięcy temu
      Pani Joanno. Dziękuję za podpowiedź. Użyłam biszkoptów i wyszło elegancko. Pozdrawiam. Gosia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Tak się dzieje, bo to całkiem dwie różne konsystencje. Śmietanowiec jest zwarty, ciężki i się oddziela. Proponuję zamiast biszkoptu użyć biszkoptów. Masa śmietanowa rozleje się między nie, wszystko się sklei i nie powinno się nic oddzielać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 10 miesięcy temu
    Właśnie piękę mój pierwszy biszkopt z tego przepisy iiiii wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teo Vanu · 1 lat temu
    Dzień dobry
    Pierwszy raz upiekłam tort na bazie tego przepisu rok temu. Udał się wspaniale W tym roku mam inne wyzwanie - muszę upiec tort kwadratowy o wymiarach 28/28 mający 4 ok. 1,5 cm warstwy. Obawiam się, że w tej sytuacji 6 jajek to za mało. Próbować robić z 12, czy to z kolei będzie za dużo i kombinować coś pomiędzy, np z 10?
    I drugie pytanie - czy lepiej od razu podzielić ciasto na cztery części i piec blaty osobno (10-15 minut?) czy pokroić już gotowy, wystudzony biszkopt?
    Będę wdzięczna za odpowiedź - tort ma powstać na najbliższą sobotę, dlatego jutro chciałam upiec blaty:)
    Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna Grzybowska · 1 lat temu
    Wpadłam na pomysł zrobienia mini-tricków i zastanawiam się czy mogę masę na biszkopt wylać do formy na muffinki, jeśli tak to który wariant wybrać i co z czasem pieczenia? Skrócić? I tak z ciekawości czy biszkopt mogę piec używając funkci termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogumiła · 1 lat temu
    Wyrósł pięknie :) ale później i tak opadł , pomimo zachowania ostrożności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Koralina · 1 lat temu
    Puszysty i gotowy w 30 min, super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    czy moge dac zamiennik ( chodzi o mąkę ziemniaczaną ) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Do biszkoptu zawsze dodaję mąki lub skrobi ziemniaczanej. Zobacz w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/144-tort-z-masa-maslana"]"Klasyczny tort z masą maślaną"[/url]. Tam jest biszkopt, w którym jest tylko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Możesz ją pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Biszkopt idealny bardzo dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Chce upiec wysoki tort w tortownicy 30 cm czy zamiast 6 dodaj 7 jaj ? Czy to wystarczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 1 lat temu
    Super przepis Zrobiłam na 3 białkach i 2 żółtkach oraz z ekstraktem waniliowym. Wyszedł obłędny i puszysty jak nic innego. Dzięki i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Po raz pierwszy piekę biszkopt. Nigdy nie wychodził,dzisiaj idealny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Jaka woda ma być ?? Gazowana, niegazowana przygotowana letnia czy zimna czy jaka ??? PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariusz · 1 lat temu
    Po raz pierwszy robiłem biszkopt na tort i wyszedł idealny. Ładnie wyrósł. Polecaaaaam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Zrobiłam biszkopt z 4 jajek wyszedł pyszny, puszysty i taki leciutki. Przełożyłam jabłkami pycha. Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super dodałam ze strachu ok. łyżeczki proszku do pieczenia. Upiekł się równo, jest bardzo puszysty. Wysokość 3,5 cm może nie powala ale mi w zupełności wystarczy. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 2 lat temu
    Biszkopt jest naprawdę suuper!Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    adam · 2 lat temu
    wyszedł świetny

Polub nas na ...

Początek strony