Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kakaowy biszkopt genueński

Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 185g mąki pszennej
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku  około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
  9. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

Smacznego.

Kakaowy biszkopt genueński

Kakaowy biszkopt genueński

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • pati

    upiekłam ten biszkopt ale nie wyrósł mi chyba prawie wcale.. mimo to po przekrojeniu go okazało się że wyglada dobrze i w samku też był dobry :) czy mogłaby mi Pani doradzić co zrobić by nastepnym razem biszkopt mi wyrósł. (dodam że źle nastawiłam piekarnik i piekłam go w tem.200°C, moze to przez to)

  • W odpowiedzi na: pati

    Najważniejsze wskazówki przy pieczeniu tego biszkoptu:
    1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
    2. Masa jajeczna musi być bardzo dobrze ubita. (Punkt 4).
    3. Podczas dodawania mąki i masła nie mieszać za długo, tylko aby składniki się połączyły, aby masa jajeczna nie opadła.
    4. Ciasto należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku.
    5. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.

  • pati

    a nie dodajemy proszku do pieczenia? prosze o szybka odpowiedz

  • W odpowiedzi na: pati

    Nie. Pisałam o tym specjalnie we wstępie.

  • Emilia

    Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
    Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
    A jak połączyć mąkę z jajkami?Chyba brakuje jakiegoś punktu

  • W odpowiedzi na: Emilia

    Emilio, wszystko się zgadza. We wcześniejszym punkcie (pkt.4) należy ubić całe jajka i później według pkt. 5 wmieszać do nich mąkę z kakao i roztopione masło.

  • Iza

    Byłam bardzo ciekawa tego przepisu i skusiłam się go wypróbować. Bardzo lubię piec i każde ciasto mi zawsze wychodziło. Niestety, ten przepis okazał się hmm... zakalcem.. Nie wiem co mogło pójść źle

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony