Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kakaowy biszkopt genueński

Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 185g mąki pszennej
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku  około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
  9. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

Smacznego.

Kakaowy biszkopt genueński

Kakaowy biszkopt genueński

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. pati

upiekłam ten biszkopt ale nie wyrósł mi chyba prawie wcale.. mimo to po przekrojeniu go okazało się że wyglada dobrze i w samku też był dobry czy mogłaby mi Pani doradzić co zrobić by nastepnym razem biszkopt mi wyrósł. (dodam że źle nastawiłam...

upiekłam ten biszkopt ale nie wyrósł mi chyba prawie wcale.. mimo to po przekrojeniu go okazało się że wyglada dobrze i w samku też był dobry czy mogłaby mi Pani doradzić co zrobić by nastepnym razem biszkopt mi wyrósł. (dodam że źle nastawiłam piekarnik i piekłam go w tem.200°C, moze to przez to)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    pati

Najważniejsze wskazówki przy pieczeniu tego biszkoptu:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
2. Masa jajeczna musi być bardzo dobrze ubita. (Punkt 4).
3. Podczas dodawania mąki i masła nie mieszać za długo, tylko aby składniki się...

Najważniejsze wskazówki przy pieczeniu tego biszkoptu:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
2. Masa jajeczna musi być bardzo dobrze ubita. (Punkt 4).
3. Podczas dodawania mąki i masła nie mieszać za długo, tylko aby składniki się połączyły, aby masa jajeczna nie opadła.
4. Ciasto należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku.
5. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. pati

a nie dodajemy proszku do pieczenia? prosze o szybka odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    pati

Nie. Pisałam o tym specjalnie we wstępie.

  Załączniki
 
  1. Emilia

Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach...

Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
A jak połączyć mąkę z jajkami?Chyba brakuje jakiegoś punktu

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Emilia

Emilio, wszystko się zgadza. We wcześniejszym punkcie (pkt.4) należy ubić całe jajka i później według pkt. 5 wmieszać do nich mąkę z kakao i roztopione masło.

  Załączniki
 
  1. Iza

Byłam bardzo ciekawa tego przepisu i skusiłam się go wypróbować. Bardzo lubię piec i każde ciasto mi zawsze wychodziło. Niestety, ten przepis okazał się hmm... zakalcem.. Nie wiem co mogło pójść źle

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony