Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Biszkopt genueński

Biszkopt genueński w porównaniu z biszkoptem uniwersalnym jest trochę mniej puszysty, za to bardziej soczysty i dzięki dodatkowi masła dłużej utrzymuje świeżość. W przeciwieństwie do biszkoptu uniwersalnego nie należy oddzielać żółtek od białek, a ubijać całe jajka, które koniecznie muszą być ocieplone do temperatury pokojowej.

Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywną i kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku  około 35- 40 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
  9. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Torten dekorieren" Alex Barker.

Biszkopt genueński

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony