Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. W sam raz na upały…

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej (7 łyżek)
  • 75g mąki ziemniaczanej (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400g truskawek
  • 70g cukru
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100g truskawek, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
  5. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  6. Wokół dolnego krążka biszkoptu zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć krążek do tortownicy).
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). 
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Masę truskawkową wyłożyć na dolny krążek. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć na górze tortu.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Małgorzata

    A gdybym zamiast smietanki 30% i jogusrtu zrobiłam białą warstwę na mleczku kokosowym?

  • Małgorzata

    droga Pani Joanna.
    Proszę o pomoc. Jakie owoce mogłabym teraz wykorzystać do tortu. Mam truskawki ale mrożone. Może nawet nie dam żadnych. Ale myślę o pokryciu galaretki miejscowo czekolada bo tort przybierze finalnie kształt auta z kolami. Tylko jak zrobić polewę nie używając mleka?
    Chciałabym też w masie
    uniknac śmietany. Czy to wyjdzie?

  • maja

    Mmmmm pycha robilam już :)

  • natalusia

    no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne :) no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na wypróbowanie musze poczekac jeszcze z godzinke - mam dzis 4 rocznice slubu i czekam na Meza :)

  • Iwona

    Zrobiłam tort wyszedł przepyszny :) Tylko zamiast galaretki zrobiłam podwojoną porcję masy i dałam na górę i na boki masę :) ozdobiłam truskawkami i posypkami :) tort super :)

  • Joanna

    Iwonko z żelatyną w proszku należy postępować dokładnie tak samo jak przy listkach. Aby zapobiec powstaniu grudek musisz najpierw dodać 2 łyżki jogurtu z truskawkami do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Dokładnie tak jak jest napisane w punkcie 7.

  • Iwona Knosala

    Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja najlepiej przygotować zeby nie było grudek po wymieszaniu z kremem?czyli tż żelatynę całą mam dać do tej masy całej z truskawek i jogurtu tak??

  • iwonka

    pycha te ciasto, sama je tez robilam bardzo latwe :-)
    pozdrowionka

  • dagmara_65

    Oooo! U Ciebie też torcik jogurtowo-truskawkowy!Wygląda bardzo apetycznie! Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • Nobleva

    Przepiękne ciasto, takie uwielbiam :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony