Marlenka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
48 Komentarzy
Marlenka

Delikatne, cienkie warstwy ciasta miodowego przełożone masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej. Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Jeśli lubicie, tak jak ja, ciasta z masą krówkową jak np. "Ciasto krówka" lub "Miodownik z masą budyniową" to to ciasto na pewno Wam zasmakuje.

Makowiec na biszkopcie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
21 Komentarzy

Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.

Tarta cytrynowa z lemon curd
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
29 Komentarzy

Tarta cytrynowa z lemon curd

Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.

Tort pająk
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
12 Komentarzy

Tort pająk

Tort urodzinowy w kształcie pająka. Coś dla małych wielbicieli egzotycznych ośmionogów, miłośników Spidermena czy po prostu entuzjastów natury :). Tort składa się z biszkoptowej kuli wypełnionej delikatną masą budyniową o smaku czekoladowym, oblaną czekoladową polewą. Nogi zrobione są z paluszków mikado, połączonych masą marcepanową. Głowa to pokruszone resztki biszkoptu sklejone roztopioną czekoladą.

Tort cytrynowo- bezowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
24 Komentarzy
Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowy z kremem lemon curd i chrupiącymi bezami. Tort jest mocno cytrynowy i nie za słodki. Ze względu na dodatek słodkich bez, dla zrównoważenia słodkości tortu, dodałam niedużą ilość cukru do masy budyniowej. Tort jest bardzo smaczny, stabilny i podzielny. Masa budyniowa nie rozpuszcza bezików i pozostają one chrupiące.

Tort dyniowo- czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
8 Komentarzy

Tort dyniowo- czekoladowy

Gdy zobaczyłam ten tort na okładce najnowszego wydania magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014) od razu wiedziałam, że taki tort muszę upiec. Tortu dyniowego nie było jeszcze do tej pory na Domowych Wypiekach, dlatego też miałam okazję upiec coś nowego.

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
10 Komentarzy

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem.  Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.

Ciasto na maślance z owocami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy

Ciasto na maślance z owocami

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.

Tarta z masłem orzechowym i precelkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.

Torcik ptysiowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
14 Komentarzy

Torcik ptysiowy

Torcik z ciasta parzonego przełożony pysznym budyniowym kremem: Crème Pâtissière, sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Lekki i pyszny deser.
Pyszny zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.

Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy

Czekoladowe ciasto z porzeczkami i budyniem

Przepis wcześniej pokazałam Wam jasne, kruche ciasto z porzeczkami: „Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem”. Tym razem zrobiłam jego ciemną wersję z kakao i czekoladą. Przygotowałam kakaowe ciasto kruche, czekoladowy budyń i czekoladową kruszonkę, a do tego czerwona porzeczka. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka.

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)

Ciasto styropian
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
32 Komentarzy
Ciasto styropian

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. Bez względu na nazwę ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym typu greckiego z brzoskwiniami z puszki, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.

Galette z czerwoną porzeczką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Napisz komentarz

Galette z czerwoną porzeczką

Rustykalna tarta z czerwoną porzeczką. Chrupiące, kruche ciasto (szczególnie pyszny jest brzeg posypany brązowym cukrem), a pośrodku kwaskowate, czerwone porzeczki. Bardzo dobra kombinacja. Ciasto nie nasiąka sokiem z owoców dzięki mielonym migdałom, którymi posypane jest ciasto oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do porzeczek.

Neapolitański sernik na zimno
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
11 Komentarzy

Neapolitański sernik na zimno

Trójkolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo- waniliowo- truskawkowym. Skąd pochodzi ta nazwa? Otóż od lodów neapolitańskich, które składają się z 3 równych warstw: czekoladowej, waniliowej i truskawkowej. Są one bardzo popularne. Dostępne są w dużych plastikowych opakowaniach lub jako „kanapka” między dwoma wafelkami. Na pewno jedliście je nie raz. Nazwa tak się rozpowszechniła na całym świecie, że można spotkać nie tylko lody neapolitańskie, ale również ciasta, torty, serniki i ciasteczka.

Murzynek z serem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy

murzynek z serem

Proste, kakaowe ciasto w serowe łatki. Smakuje jak murzynek połączony z sernikiem. Proste i szybkie ciasto do kawy. Wygląd ciasta zależy od użytego sera i ułożonych łatek. Jeśli masa serowa będzie lekka, to łatki serowe ładnie utrzymają się na powierzchni. Cięższy ser wpadnie bardziej w ciasto, a ciasto kakaowe będzie się wybrzuszać do góry.

Torcik truskawkowo- serowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy
Torcik truskawkowo- serowy

Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny zarówno w smaku, jak i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.

Ucierane ciasto z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy
Ucierane ciasto z truskawkami

W sezonie letnim, przy upałach nie ma się czasem ochoty na wielkie wypieki, a świeże owoce w pełni. Dlatego na takie dni mam dla Was szybkie i proste ciasto z dodatkiem maślanki, z owocami i kruszonką. Coś słodkiego i prostego do kawy lub herbaty.

Tort z owocami lata
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
15 Komentarzy

Tort z owocami lata

Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.

Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):

  • 80g mąki pszennej
  • 15g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 65g jogurtu naturalnego
  • 55g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 125g truskawek/ jeżyn/ malin

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • niecałe ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 125g truskawek
  • ok. 125g jeżyn
  • ok. 125g malin

Dekoracja:

  • truskawki/ jeżyny/ maliny

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
  6. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
  7. Blaty pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
  4. Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
  5. Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
  6. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.

Smacznego.

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Tort z owocami lata

Metrowiec
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
77 Komentarzy

metrowiec

Metrowiec to ciasto, które pieczone było przez moją mamę, kiedy byłam jeszcze mała. Bardzo dawno go nie jadłam, aż wreszcie przeglądając zeszyt mamy, postanowiłam go upiec. Delikatne, dwukolorowe ciasto należy pokroić na kromki i skleić smaczną masą budyniową. Moja mama robiła masę z gotowego budyniu, ale ja wolę sama ugotować budyń, wtedy masa jest smaczniejsza. Do tego całość pokryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej.

Ciasto jest trochę czasochłonne, ale jest bardzo podzielne i wychodzi go naprawdę dużo. W smaku dość proste.

Składniki:
Ciasto jasne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

  • 3 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej (- 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75ml oleju
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej (40g)
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150g masła
  • 75g kakao
  • 180g cukru pudru
  • 5- 6 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto jasne. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Mąkę miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać.
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby lekko ostygło. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób przygotować ciasto ciemne, odejmując od podanej ilości mąki 2 łyżki i w to miejsce dosypując 2 łyżki kakao.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Ciemne i jasne ciasto pokroić na kromki (o grubości ok. 2cm lub grubsze).

3

  1. Kromki smarować masą budyniową i łączyć je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. (Najlepiej zrobić dwa takie ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa. Jedno ciasto ma ok. 35cm długości). Na końcu, jeśli pozostało jeszcze trochę masy, posmarować ciasta masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

4

5

  1. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  2. Polać ciasta polewą czekoladową. (Polewy jest dużo. Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką lub nożem).
  3. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
  4. Gotowe ciasto kroić nożem na ukos.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Metrowiec

Metrowiec

Blok czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
192 Komentarzy
Blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, zrobiłam jeden blok z herbatnikami i bakaliami, a drugi bez dodatków. Sama masa bez dodatków to taka "domowa czekolada". Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to akurat zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Słonecznikowiec
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
56 Komentarzy
Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Babka serowa
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy
Babka serowa

Puszysta, wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem sera. W smaku podobna do babki piaskowej. Smak sera nie jest wyczuwalny. Cytryna nadaje babce dodatkowego aromatu.

Babkę piekłam również z wiśniami mrożonymi. Do gotowego ciasta wmieszałam delikatnie szpatułką 150 g wiśni mrożonych. (Patrz ostatnie zdjęcie).

Tort z KitKat i M&M's
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
105 Komentarzy

Tort z KitKat i M&M's

Czekoladowy tort przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany z kawałkami ananasa. Bok tortu został udekorowany wafelkami KitKat, a jego góra posypana kolorowymi drażetkami m&m's. Tort nie jest tani (ze względu na koszt słodyczy, które należy kupić), ale za to ma bardzo prostą, szybką, a zarazem urokliwą dekorację. Polecam go szczególnie osobom nie mających dużo czasu na przystrajanie tortu, czy nie czującym się mocno w ręcznym wykonywaniu dekoracji.

Brownies z marshmallows i migdałami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
8 Komentarzy

Brownies z marshmallows i migdałami

Ekstremalnie czekoladowe i soczyste brownies pokryte piankami marshmallows, kawałkami czekolady i migdałów. Najnowszy faworyt moich dzieci. Całość jest słodka, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie. Smakuje zarówno lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze miękka, jak i zimne, gdy ciasto zrobi się stabilne i kawałki czekolady ponownie stwardnieją.

Orzechowo- czekoladowe ciasto z galaretką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy

Orzechowo- czekoladowe ciasto z galaretką

Delikatne blaty orzechowo- czekoladowe przełożone są delikatną pianką z serka, galaretki i bitej śmietany. Całość udekorowana jest świeżymi malinami i zalana grubą warstwą galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bezglutenowe. Jeden z faworytów dziecięcych.

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
11 Komentarzy

Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście

Pyszny, zwarty sernik na grubym, orzechowo- czekoladowym spodzie. Masa serowa wzbogacona jest o kawałki czekolady i skórkę cytrynową, która nadaje masie lekko cytrynowy posmak. Sernik dodatkowo zdobi dekoracja z czekoladowej bitej śmietany.

Tort makowy z masą kawową
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
21 Komentarzy
Tort makowy z masą kawową

Stary jak świat przepis na tort makowy pochodzący z "Kuchni polskiej" z roku 1970, którą odziedziczyłam po mamie. Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe, rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś średnio pasuje. Natomiast masę zrobiłam swoją, budyniową (a nie czysto maślaną jak w oryginale) i dodałam, według wskazówek, na spód ciasto kruche. Dekoracja lizakami bezowymi też jest nowoczesna ;)

Tort jest pyszny, wilgotny, stabilny, mocno makowo- kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Można upiec go również w wersji bezglutenowej, rezygnując z kruchego spodu lub robiąc bezglutenowe ciasto kruche.

Tort Esterhazy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
9 Komentarzy

Tort Esterhazy

Tort Esterhazy to jeden ze znanych węgierskich tortów. Popularny jest szczególnie na Węgrzech, w Austrii i Niemczech. Składa się z cienkim orzechowo- bezowych blatów przełożonych dość grubo waniliową masą maślaną. Całość pokryta jest lukrem i ozdobiona czekoladą. Czasami również kandyzowanymi owocami. Bok tortu obsypany jest migdałami lub krokantem.

Tort czekoladowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
39 Komentarzy

tort czekoladowy

Mocno czekoladowy tort na wyjątkowe okazje. Tort jest wielki, czteropiętrowy i bardzo ciężki. Wystarczy pokroić go na cienkie kawałki, bo jest tak duży, że większego kawałka nie zjecie ;). Bardzo smaczny. Starałam się, aby tort był mocno czekoladowy. Do jego przygotowania zużyłam ponad siedem tabliczek czekolady. Tort powstał z dość ciężkich, czekoladowych blatów przełożonych pysznym, delikatnym musem czekoladowych. Całość ozdobiłam czekoladową bitą śmietaną. Tort jest kosztowy, ale wydajny i bardzo elegancki. Polecam go na szczególne imprezy rodzinne i nie tylko.

Przygotowanie tortu polecam rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę do obłożenia tortu, którą należy dobrze słodzić w lodówce. Również blaty przełożone kremem czekoladowym dobrze jest pozostawić na noc w lodówce, aby tort zrobił się bardziej stabilny. Na drugi dzień pozostaje jedynie ozdobić tort schłodzoną śmietaną i już można go serwować.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 220ml mleka
  • 260g masła
  • 400g cukru
  • 4 jajka
  • 220ml jogurtu naturalnego
  • 400g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Poncz:

  • ok. 125ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30ml rumu

Mus czekoladowy:

  • 6 żółtek
  • 40g cukru
  • 300g czekolady (150g czekolady gorzkiej i 150g czekolady mlecznej)
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Czekoladowa bita śmietana do dekoracji tortu:

  • 500g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować czekoladową bitą śmietanę. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto podzielić na 4 części i piec jedną część po drugiej w tortownicy o średnicy 26cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 15 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Wszystkie cztery blaty pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować poncz. Kawę posłodzić i ostudzić. Następnie wymieszać z rumem.
  8. Przygotować mus czekoladowy do przełożenia blatów. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  9. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  10. Śmietanę ubić na sztywno i odstawić w chłodne miejsce.
  11. Żółtka i cukier przełożyć na miski i ubijać na parze co najmniej 5 minut, miksując mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie ściągnąć miskę z pieca i miksować dalej, aż masa trochę się ostudzi. Dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Pozostawić, aż masa będzie chłodna. (Masa będzie gęsta).
  12. Do zimnej masy dodać najpierw 2- 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać trzepaczką. (Masa zrobi się rzadsza). Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać delikatnie.
  13. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu czekoladowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu, delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wstawić na chwilę do lodówki, aż zgęstnieje i będzie się go dało rozsmarować na blatach. (Pilnować, aby mus nie stężał za bardzo).
  14. Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć 1/3 musu czekoladowego i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego musu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę musu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

2

  1. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić chwilę mikserem, aby zgęstniała i dało się nią dekorować tort. Częścią śmietany posmarować bok tortu. (Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry). Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekorować górę tortu wyciskając trochę śmietany i przeciągając rękaw w prawą stronę. (Zaczynamy od środka tortu i robimy okręgi na zewnątrz).

Smacznego.

tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort żabka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
7 Komentarzy

Tort żabka

Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.

Cytrynowe ciasto z bezą
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
13 Komentarzy

Cytrynowe ciasto z bezą

Mocno cytrynowe ciasto z bezą. Dół ciasta to ucierane ciasto z delikatną nutą cytryny, pośrodku mocno cytrynowo- jajeczna warstwa, a na górze dla osłody słodka pianka bezowa. Ciasto jest kwaskowate i mocno orzeźwiające, jak na cytrynę przystało ;). Smaczne, delikatne i nie za słodkie.

Tort torebka
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
6 Komentarzy

tort torebka

Przedstawiam Wam tort, który zażyczyła sobie moja córcia na 5- te urodziny. Uparła się na torebkę i nie było dyskusji. Tort nadaje się na dziewczęce przyjęcie, ale myślę, że również żadna z pań nie pogardziłaby takim tortem.

Tort zrobiłam dość klasyczny. Jest to zwykły biszkopt (u mnie w wersji bezglutenowej) przełożony maślaną masą chałwową i pokryty masą cukrową. Zrezygnowałam całkowicie z ponczu, ponieważ biszkopt jest delikatny i obawiałam się, że naponczowane ciasto nie utrzyma się pionowo. Tort można zrobić również z innego ciasta i innej masy. Należy jednak uwzględnić fakt, że tort powinien być w miarę stabilny. Proponuję zatem, aby wybierając ciasto delikatne jak np. biszkopt zrobić masę maślaną lub budyniową, która po schłodzeniu stwardnieje i będzie trzymać ciasto lub zrobić stabilniejsze ciasto z delikatniejszym kremem w środku. Należy pamiętać, aby całość pokryć masą maślaną lub budyniową, bo takie masy najlepiej nadają się pod masę cukrową.

Tort najlepiej przygotować dzień przed planowaną uroczystością.

Sernik bananowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
21 Komentarzy

sernik bananowy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

Szybki piernik z bakaliami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
2 Komentarzy

szybki piernik z bakaliami

Szybki piernik z różnymi bakaliami, udekorowany kandyzowanymi wiśniami i migdałami. Możecie upiec go już teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do świąt. Możecie upiec go również na ostatnią chwilę, bo piernik jest miękki zaraz po upieczeniu. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Dundee Cake
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Dundee Cake

Dundee Cake to słynne, tradycyjne szkockie ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest ono bardzo aromatyczne, z dużą ilością rodzynek, migdałów i kandyzowanej skórki cytrynowej. Smakuje jak klasyczny, dobry keks. Jest smaczne i sycące.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Można je jeść, gdy tylko ostygnie, ale najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, gdy przejdzie smakiem. U mnie wytrzymało tydzień. Po tygodniu nie było już co próbować ;)

Przy przygotowywaniu tego ciasta nie powinno się zamieniać składników na inne, aby ciasto miało oryginalny smak.

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.