Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto krówka

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Sylwia

    ciasto wyszło bardzo suche :( Prosze o porade co moge zrobić wygląda jakby było za mocno wypieczone, a dałam piekarnik wg przepisu. Drugą warstwę nawet trochę krócej. Co mogę z tym zrobic ? czy ciasto samo zmięknie po dodaniu reszty ? Pozdrawiam

  • W odpowiedzi na: Sylwia

    Zmięknie z czasem od masy.

  • Marta

    Ciasto bardzo smaczne, najlepsze jest po 3-4 dniach. Zdecydowanie można zmniejszyć ilość cukru. Ciasto będzie delikatniejsze i lżejsze. Ja do ciasta miodowego dodałam 2 łyżeczki, a do masy budyniowej około 75g cukru (pół tego co w przepisie). Słodycz podnosi miód i masa krówkowa. Wierzch posypałam orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Pycha:) Polecam

  • Kajetan

    Upieczone ciasto miodowe przed składaniem placka, skrapiam jeszcze kawą- wtedy słodkość ciasta nie jest tak bardzo agresywna ;)

  • Justyna

    Wczoraj zrobilam :lol: ciasto wyszlo PRZEPYSZNE ! Zamienilam tylko orzechy włoskie na orzechy pistacjowe bo mój mąż ma alergie . Przepyszne ciasto bardzo dziekuje za przepis

  • Monika

    ciasto wyszło rewelacyjnie. Zrobiłam je córce na zakończenie szóstej klasy wszyscy byli zaskoczeni efektem dziękuje :roll: :-)

  • Bartek

    Świetny przepis, mimo mojego niewielkiego doświadczenia ciasto było niczym poezja, polecam jeszcze ozdobić delikatnie mleczną czekoladą.
    dziękuje za przepis i pozdrawiam :-)

  • Kasia

    A ja mam pytanko co zrobić, z ciastem,bo jak dodaje miodu to strasznie się klei i cieżko się wykłada na blaszce,jest jakiś sposób żeby to ułatwić?

  • ryfka

    Przepyszne ciasto, upiekłam na święta, a na początku grudnia piekłam miodownik z masą budyniową z tej strony. Tamten miał genialny karmel z orzeszkami na wierzchu, a w tym przepisie genialny jest krem. Chyba zrobię kiedyś miksa :) Dziękuję za przepisy i pozdrawiam!

  • Joanna

    Anka podałam tak, jak było w przepisie, który dostałam, a w nawiasie napisałam ile ja faktycznie użyłam. Mogę to zmienić w przepisie pozostawiając tylko 550ml. Dzięki za wskazówkę. Na pewno odmierzyłaś dobrze ilość mąki, bo może dałeś jej za mało? Faktycznie ilość mleka ma znaczenie dla gęstości masy, ale żeby się aż wylewała to budyń musiał być rzadki.

Pokaż więcej

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony