Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto krówka

Ciasto miodowe przełożone masą budyniową i krówkową oraz posypane orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki. Przepis dostałam od koleżanki Ani.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru (= 100g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • 300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  4. Orzechy włoskie posiekać.
  5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Eliza

    Ciasto wyszło świetne w smaku :) nie spodziewałam się, bo powiem że jestem w ciąży i moja mała nie lubi słodkiego :) W tym wypadku chyba jak na razie jedno ciasto po którym nie mam jakiejś mega zgagi :) Troszkę zmieniłam przepis ze względu na zawartość cukru - w cieście dałam mniej niż 1/4 szklanki a w masie budyniowej też jakoś tak. Pierwszy blat robiłam chyba w za dużej temp. więc prawie mi się przypalił i nie jestem pewna ale ciężko było mi rozciągnąć ciasto na blasze. Mase budyniową wymieszałam z gorącym budyniem i tak też wylałam na drugi blat który był jeszcze ciepły. Ogólnie po połączeniu wszystkich składników wyszło coś pysznego. Dzięki za przepis :) coś nowego zawsze. A właśnie zmieniłam mase krówkową na masę z orzechami laskowymi a na wierzch dałam kawałki białej czekolady :)

  • Sylwia

    ciasto wyszło bardzo suche :( Prosze o porade co moge zrobić wygląda jakby było za mocno wypieczone, a dałam piekarnik wg przepisu. Drugą warstwę nawet trochę krócej. Co mogę z tym zrobic ? czy ciasto samo zmięknie po dodaniu reszty ? Pozdrawiam

  • W odpowiedzi na: Sylwia

    Zmięknie z czasem od masy.

  • Marta

    Ciasto bardzo smaczne, najlepsze jest po 3-4 dniach. Zdecydowanie można zmniejszyć ilość cukru. Ciasto będzie delikatniejsze i lżejsze. Ja do ciasta miodowego dodałam 2 łyżeczki, a do masy budyniowej około 75g cukru (pół tego co w przepisie). Słodycz podnosi miód i masa krówkowa. Wierzch posypałam orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Pycha:) Polecam

  • Kajetan

    Upieczone ciasto miodowe przed składaniem placka, skrapiam jeszcze kawą- wtedy słodkość ciasta nie jest tak bardzo agresywna ;)

  • Justyna

    Wczoraj zrobilam :lol: ciasto wyszlo PRZEPYSZNE ! Zamienilam tylko orzechy włoskie na orzechy pistacjowe bo mój mąż ma alergie . Przepyszne ciasto bardzo dziekuje za przepis

  • Monika

    ciasto wyszło rewelacyjnie. Zrobiłam je córce na zakończenie szóstej klasy wszyscy byli zaskoczeni efektem dziękuje :roll: :-)

  • Bartek

    Świetny przepis, mimo mojego niewielkiego doświadczenia ciasto było niczym poezja, polecam jeszcze ozdobić delikatnie mleczną czekoladą.
    dziękuje za przepis i pozdrawiam :-)

  • Kasia

    A ja mam pytanko co zrobić, z ciastem,bo jak dodaje miodu to strasznie się klei i cieżko się wykłada na blaszce,jest jakiś sposób żeby to ułatwić?

  • ryfka

    Przepyszne ciasto, upiekłam na święta, a na początku grudnia piekłam miodownik z masą budyniową z tej strony. Tamten miał genialny karmel z orzeszkami na wierzchu, a w tym przepisie genialny jest krem. Chyba zrobię kiedyś miksa :) Dziękuję za przepisy i pozdrawiam!

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony