Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.

P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.

Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.

Składniki:
Masa makowa:

  • 500g maku
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • 130g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mleko do sparzenia maku

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
  4. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  7. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony