Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort torebka

Przedstawiam Wam tort, który zażyczyła sobie moja córcia na 5- te urodziny. Uparła się na torebkę i nie było dyskusji. Tort nadaje się na dziewczęce przyjęcie, ale myślę, że również żadna z pań nie pogardziłaby takim tortem.

Tort zrobiłam dość klasyczny. Jest to zwykły biszkopt (u mnie w wersji bezglutenowej) przełożony maślaną masą chałwową i pokryty masą cukrową. Zrezygnowałam całkowicie z ponczu, ponieważ biszkopt jest delikatny i obawiałam się, że naponczowane ciasto nie utrzyma się pionowo. Tort można zrobić również z innego ciasta i innej masy. Należy jednak uwzględnić fakt, że tort powinien być w miarę stabilny. Proponuję zatem, aby wybierając ciasto delikatne jak np. biszkopt zrobić masę maślaną lub budyniową, która po schłodzeniu stwardnieje i będzie trzymać ciasto lub zrobić stabilniejsze ciasto z delikatniejszym kremem w środku. Należy pamiętać, aby całość pokryć masą maślaną lub budyniową, bo takie masy najlepiej nadają się pod masę cukrową.

Tort najlepiej przygotować dzień przed planowaną uroczystością.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa chałwowa:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 400g masła
  • 200g chałwy waniliowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  2. Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem na parze. (Ubijać ok. 5- 10min.). Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką masę. Dalej miksując, dodawać do masła stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać rozdrobnioną chałwę i zmiksować.
  3. Biszkopt przełożyć masą z dodatkiem chałwy, a boki i górę tortu posmarować drugą połową masy (bez chałwy). Tort wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.
  4. Odciąć ok. ¼ części tortu i postawić ciasto pionowo. Wstawić do lodówki.

2

  1. Przygotować masę cukrową i pofarbować ją według uznania.
  2. Ciasto obłożyć masą cukrową. (Masą cukrową obłożyłam najpierw przód i tył torebki, a następnie zrobiłam pasek przez środek. Złączenia przykryłam cienkimi, niebieskimi paseczkami, które posmarowałam delikatnie wodą i w ten sposób przykleiłam je do tortu. Na środku zrobiłam klamrę, którą również przykleiłam przy pomocy wody. Uszy torebki to dwa wałki z masy cukrowej nabite na kawałki słomki, które ułożyłam na szklankach, aby zachowały kolisty kształt i tak pozostawiłam je do zaschnięcia. Następnie nożykiem zrobiłam dziurki w torcie i wbiłam słomki).

3

4

  1. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort torebka

tort torebka

tort torebka

tort torebka

tort torebka

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony