Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 300 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
  • 190 g masła (lub margaryny)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100 g cukru
  • 60 g + 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • ok. 250 ml zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)

Bita śmietana:

  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach robota kuchennego lub miksera na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać powoli chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  6. Zmniejszyć obroty na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  9. Przygotować masę kajmakową: 60 g masła roztopić w niedużym garnku. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15 minut, aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki. Można go podczas pieczenia przemieszać).

Słonecznik przed pieczeniem:

3

Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać dużym nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. ⅔ słonecznika.
  2. Jeden blat ciasta włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować bitą śmietanę. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.
  4. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Uwaga:

  • Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę trudno się je kroi. Kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda. Lepiej ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Słonecznikowiec Słonecznikowiec