Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Torcik ptysiowy

Torcik z ciasta parzonego przełożony pysznym budyniowym kremem: Crème Pâtissière, sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Lekki i pyszny deser.
Pyszny zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 150g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 120g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Crème Pâtissière:

  • 5 żółtek
  • 500ml mleka
  • 80g cukru
  • 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie ok. 250g borówki amerykańskiej. Można dać więcej.)
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto robiąc spiralę. (Między okręgami należy pozostawić odstęp na ok. 1cm. Ciasto podczas pieczenia rośnie i odstępy się pozamykają).

2

  1. Piec ok. 25 min. w temperaturze 200°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

3

  1. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
  2. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
  3. Krem pozostawić, aż ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Chłodny krem wyłożyć na jeden blat ciasta. Posypać umytymi i osuszonymi owocami.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce. Przykryć drugim blatem ciasta.
  5. Ciasto przechowywać w lodówce. Dla dekoracji można posypać torcik z góry cukrem pudrem.

Smacznego.

Torcik ptysiowy

Torcik ptysiowy

Torcik ptysiowy

torcik ptysiowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony