Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort cytrynowo- bezowy

Cytrynowy tort z lemon curd i chrupiącymi bezami. Tort jest mocno cytrynowy i nie za słodki. Ze względu na dodatek słodkich bez, dla zrównoważenia słodkości tortu, dodałam niedużą ilość cukru do masy budyniowej. Tort jest bardzo smaczny, stabilny i podzielny.

Przed podaniem polecam wyciągnąć go wcześniej z lodówki, aby masa budyniowa nieco zmiękła.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • ½ szklanki przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 375g masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • 6 łyżek lemon curd
  • 1 łyżka płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 200g bez

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

3

  1. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać startą skórkę z cytryny, a następnie stopniowo dodawać  zimny budyń. Na końcu, ciągle miksując, wlać powoli sok z połowy cytryny.

5

  1. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować 3 łyżkami lemon curd i przykryć pierwszym blatem biszkoptu.

4

  1. Biszkopt nasączyć połową ponczu. Rozsmarować cienką warstwę masy budyniowej i ułożyć bezy. (Gdyby bezy były duże lub wysokie należy połamać je na mniejsze kawałki). Bezy przykryć częścią masy. Nałożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Cały tort posmarować resztą masy. Resztę bez pokruszyć. Bok tortu obsypać pokruszonymi bezami. (Nabrać bezy do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu, dociskając). Tort wstawić do lodówki na parę godzin (a najlepiej na noc), aby masa stwardniała.

6

  1. 3 łyżki lemon curd wymieszać 1 łyżką śmietany. Posmarować górę tortu. Krawędź obsypać pokruszonymi bezami.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml.

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Tort cytrynowo- bezowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Marto smakowo tak. Mam tylko nadzieję, że chcesz zrobić również jeszcze jedną warstwę biszkoptową, bo inaczej to byłoby za dużo masy ;-)

  • marta

    a jakbym dodala jeszcze jedna warstwe z marxapone i bitej smietany to by wspòłgrało?

  • Monia

    Dziękuję za odpowiedź.
    Zrobiłam tort na biszkopcie z 6 jaj, podzieliłam na 3 blaty. Tort jest wyśmienity mocno cytrynowy. Goscie zachwyceni prosili o dokladki. Dziękuję za przepis. To już kolejny ktory wyprobowuje z Pani strony. Pozdrawiam serdecznie.

  • Joanna

    Moniu może być również biszkopt.

  • Monia

    Pani Joanno czy zamiast ciasta kruchego na spód mogę zrobić biszkopt? Czy smak tortu straci na tym?

  • Monika Wankowicz

    Jeśli chodzi o bezowe to wart polecenia jest też tort czekoladowo bezowy z masą chałwową. Ja ostatnimi czasy robie go na spodzie z ciasta na "kopiec kreta", to moje ulubione ciasto do wszystkiego ;) Dziś znów pokuciłam się o torcik cytrynowo-bezowy i mając już większą wprawę wyszedł nieco inaczej niż poprzednio dlatego też dodałam zdjęcie tego torciku raz jeszcze do galerii. Wszystko sprawnie, łatwo i szybko, nie ma tu żadnej filozofii a smak niepowtarzalny i bardzo oryginalny. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. :-)

  • Joanna

    Kokosanko trudny wybór. Oba są fajne, ale zacznie różnią się w smaku. Ten jest nie za słodki, orzeźwiający, cytrynowo- bezowy. Egipskie jest słodki, karmelowy. Jeśli lubicie bezy to musisz konieczne oba wypróbować. Może jeden teraz, a drugi na inną okazję?

    Patrycjo możesz.

  • Patrycja

    Droga Joanno, zadam okropne pytanie, które w ogóle nie powinno pojawić się na Twojej stronie, ale jestem młodą zabieganą mamą, więc... czy mogę użyć gotowych blatów biszkoptu? Patrząc na składniki na biszkopt, wydaje mi się, że jest on dość standardowy, a użycie kupnego biszkoptu pozwoli mi zaoszczędzić sporo czasu :-)

  • Kokosanka

    Pani Joanno, tort wygląda rewelacyjnie chciałabym przygotować go na urodziny dla męża (on uwielbia torty bezowe) ale kusi mnie też tort egipski - który lepszy? A może jest jakiś inny tort który warto zrobić? Pozdrawiam

  • Monika Wankowicz

    Joanno pełen sukces! :) Torcik przepyszny, bezy domowe w masie od czwartku do soboty pozostały w nienaruszonym stanie a nawet ten bezik na górze pozostał nienaruszony :) goście zachwyceni, będę go robić ponownie na niedzielę, smak doskonały. Co ważne biszkopt z tego przepisu jest równy, nie opada i bardzo łątwo da się go przekroić na dwie rózne częsci, także każdy sobie poradzi. Udekorowałam go dodatkowo kawałkami mandarynek, zdjęcie dodałam do galerii. Dziękuję bardzo za porady i pozdrawiam serdecznie :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony