Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

miodownik

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Przepis dostałam od kuzynki męża.

Składniki:
Ciasto miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 120g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru (lub zwykły)
  • 400ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
  9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni.
  10. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

miodownik z masą budyniową

miodownik

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Elu długo, co najmniej tydzień, ale pewnie i dłużej. To ciasto dobrze się przechowuje.

  • Ela

    witam, ile dni można trzymać ciasto w lodówce? tzn jak długo jest zdatne do jedzenia?

  • justyna

    Pyszne! Wyszlo mi takie samo, jak na zamieszczonych zdjeciach. Pozdrawiam i dziekuje.

  • Magdalena

    Czy koniecznie jest zapiekanie masy orzechowej ? Czy można upiec sam placek, a potem na koniec po prostu rozsmarować masę orzechową ?

  • Joanna

    Natalio zrobiłabym górę jak w tym przepisie: Kliknij na ten link

  • Natalia

    Witam,
    mam ważne pytanie: czy masy orzechowej można nie zapiekać?
    ciasto gotowe i przełożone leży już w chłodnym miejscu, a osoba dla której to piekę, dopiero teraz poprosiła mnie o warstwę orzechów.
    Czy mogę masę orzechową po prostu rozsmarować po wierzchu?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  • Kokosanka

    Zrobiłam na Święta i jak wiele ciast z tej strony, wyszło rewelacyjne!!! Zrobiłam na 3 dni przed podaniem, cały czas było w chłodnym (ok 15st) na Święta było idealne!!!! Jedno udoskonalenie na przyszłość dla mnie to takie żeby pozbyć się goryczki z orzechów, więc mam zamiar najpierw zalać orzechy wrzątkiem i podprażyć na patelni a dopiero potem pkt 6 z przepisu :) No chyba że jest jakiś lepszy sposób na goryczkę?
    Bardzo dziekuję za kolejny wspaniały przepis!

  • Magda

    Kolejne Święta Bożego Narodzenia z miodownikiem. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Najlepszy po kilku dniach. Chociaż przyznam, że "chodzi" za mną jego siostra Stefanka, którą zrobię następnym razem.

  • agnes834

    Robiłam miodownik na tegoroczne święta. Wyszedł i smakował rewelacyjnie. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :) (mój miodownik można podglądnąć na delicjeagnes.blox.pl)

  • Natalia

    Świetny przepis ! Placek pyszny, idealny na święta. dziękuję, dał radę ;)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki ...
Polecam zdecydowanie ten przepis - babka wyrosła, jest mega puszysta i bardzo ad...
Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do m...
Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony