Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku. Przepis na ten blok ma już sporo lat. Znalazłam go w książce: „Kuchnia oszczędnej gospodyni” z roku 1988. Taki blok robiła już moja mama jak byłam mała. Najlepiej smakuje jeśli dodamy do niego dużo herbatników, wafli i ulubionych bakalii.

Chcąc przetestować konsystencję masy, podzieliłam ją na pół, dodając do jednej bakalie i herbatniki, a drugą pozostawiając bez dodatków. Stężała masa bez dodatków to taka „czekolada domowa”. Jednak sama nam specjalnie nie smakuje. Natomiast z dodatkiem bakalii i herbatników jest smaczna, chociaż nie da się jej naraz za dużo zjeść (ale może to zaleta ;)).

W przepisie zmieniłam sposób przygotowania i zmniejszyłam znacznie ilość dodanego cukru. Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (w wersji bezglutenowej proszę wybrać herbatniki lub wafelki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 3 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Julia

    Idealne proporcje, idealny smak :) Ja dałam dwie szklanki mleka w proszku tego niebieskiego z Siedlec i wszystko dobrze się ściągnęło, wszystko dobrze się kroi. Polecam ten przepis :)

  • Michał

    Moi drodzy, to jest zapewne błąd, bo nie dwie szklanki mleka w proszku tylko dwa opakowania! Takie jak za komuny, czyli po 250g. A więc 500g mleka w proszku i ani grama mniej, więcej będzie skutkowało bardziej sucho mlecznym blokiem. Wtedy można dodać trochę "płynnego" mleka :) i po problemie, mamy bardzie mleczny smak. Przepis można znacznie uprościć: słoik 400-500g kremu orzechowo-czekoladowego i 500-600g mleka w proszku. Plus te wszystkie frykasy, które każdy sobie zawsze tam wkłada. Jak ktoś lubi mokro tłuste, to można trochę masła wkroić np. 50-100g. Oczywiście co kto lubi, można i cukru dosypać, skórki pomarańczowej, tabasco czy papryki wędzonej chipotle. Do tych dwóch ostatnich opcji zdecydowanie nie dodawać cukru i dosypać ze 100g kakao, aby nadać bardziej deserowo-gorzki smak. Smacznego, pozdrawiam!

  • Agata

    Mleka w proszku zdecydowanie za mało. Dla osób, które nie robiły, zalecam kolejne 2 szklanki. Sama robię tak, że dodaję po troszeczku taką ilość ( z reguły na oko), by masa odpowiednio zgęstniała :) Czasami zużywam nawet 3/4 opakowania mleka. Pozdrawiam

  • edyta

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Po nocy w lodowce okazało się, ze blok jest nie do końca ścięty... Kroić sie nie bardzo da a jeść trzeba łyżeczka. :) Czyżby 2 szklanki mleka w proszku (użyłam łaciatego) to za mało?!

  • aleksandra

    Czy aby napewno miały to być 2 szklanki mleka w proszku? ?? W miarę dodawania mleka (po 1szklance) z masy zaczął wytrącać się tłuszcz. Nie wiem też czy miała być taka gumowa. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i przy użyciu wagi kuchennej.

  • Hania

    Fajnie jest włożyć ten blok do plastikowej butelki po wodzie (ściąć górę butelki) wyjdzie wtedy okrągły jak salceson

  • Kasia

    co roku robię na świeta Bożego Narodzenia. pycha. zawsze robie z mlekiem w proszku łaciate i zawsze wychodzi, próbowałam zrobić blok z innym mlekiem i nie wychodziło

  • Maja

    czy cukier mogę zastąpić miodem?

  • adi

    pychotka

  • Wiola

    Zrobilam na urodziny chlopaka pierwszy raz w zyciu myslalamze wszytsko jest ok. nie byl za zadki ani za gesty niestety w trakcie krojenia okazalo sie ze gora jest okej a dol plynny. polowa wyszla polowa nie. Hmm ciekawe

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony