Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

dundee cake

Dundee Cake to słynne, tradycyjne szkockie ciasto bożonarodzeniowe. Jest ono bardzo aromatyczne, z dużą ilością rodzynek, migdałów i kandyzowanej skórki cytrynowej. Smakuje jak tradycyjny, dobry keks. Jest smaczne i sycące.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Można go jeść, gdy tylko ostygnie, ale najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, gdy przejdzie smakiem. U mnie wytrzymał tydzień. Po tygodniu nie było już co próbować ;)

Przy przygotowywaniu tego ciasta nie powinno się zamieniać składników na inne, aby ciasto miało oryginalny smak.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 20ml rumu
  • 6 jajek
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g rodzynek
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • ok. 200g migdałów

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. Migdały sparzyć wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 min i obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka.
  3. Miękkie masło zmiksować z cukrem, ziarenkami wanilii, szczyptą soli i rumem na puszystą, jasną masę.
  4. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Masa może wyglądać na zwarzoną).
  5. Rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
  6. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2-  3 porcjach mąkę z proszkiem i migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową.
  8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Bok tortownicy posmarować masłem lub margaryną. Na cieście rozłożyć migdały.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku około 1godz. - 1 godz. 20min. w temperaturze 180°C. (Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy. Ja piekłam ciasto 1godz).
  10. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż lekko przestygnie.
  11. Przygotować glazurę. 2 łyżki cukru przełożyć do małego garnka. Dodać 5 łyżek wody. Całość zagotować, mieszając. Gotować ok. 3min, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie polać glazurą ciasto. (Dobrze jest  użyć do tego celu łyżki. Najlepiej, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe w momencie polania glazurą).
  12. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  13. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do woreczka.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.- 1 godz. 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

dundee cake

Dundee Cake

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • alicja

    uwielbiam keksy i szukając przepisu sugerowałam się raczej wyglądem ciasta niż składnikami,bo nigdy keksów nie piekłam.ten był dla mnie najbardziej zbliżony do keksów,które pamiętam z dzieciństwa. ten przepis zmodyfikowałam tylko tym,że namaczałam rodzynki w rumie i dodałam kandyzowanych owoców. wyszedł boski!!niestety najlepszy na 3. dzień,niestety bo musiałam upiec kolejny:) pozdrawiam!

  • Inspirowane Smakiem

    Zawsze zachwycała mnie ilość migdałów w tym cieście:)

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony