Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort czekoladowy z masą karmelową

Lubicie tradycyjne torty z masą maślaną takie, jakie piekły nasze mamy i babcie? Jeśli tak to mam dla Was współczesną wersję takiego tortu.

Tort jest pyszny i ładnie się prezentuje. Jest zbity, stabilny, idealny do krojenia i transportu (oczywiście w chłodnym miejscu).  
Ciasto kakaowe jest ciężkie, wilgotne, nie za słodkie i maksymalnie kakaowe. Coś dla hardcore- czekoholików ;) Masa karmelowa przygotowana jest na bazie szwajcarskiej bezy (czyli z dodatkiem ubitych białek). Dodatek masy krówkowej sprawia, że masa jest słodka i smaczna.

Ograniczyłam ilość użytego cukru w cieście. Zrezygnowałam również z dodatkowej masy do obłożenia tortu, zastępując ją kakao i cienką warstwą gorzkiej czekolady. Wszystko po to, aby poza masą karmelową, która z definicji już jest słodka, reszta nie była przesłodzona. Całość jest bardzo smaczna. Jeśli nie macie nic przeciwko masie maślanej, to polecam wypróbowanie tego tortu. Naprawdę warto. Polecam również pozostawienie tortu na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Masa będzie wtedy miększa i smaczniejsza, niż taka twarda prosto z lodówki (ale to może kwestia gustu?).

Zmodyfikowany przepis znaleziony na blogu: „Kleiner Kuriositätenladen”.

Składniki:
Ciasto:

  • 360g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 180g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4g soli
  • 120ml oleju
  • 380ml maślanki
  • 380ml zaparzonej kawy
  • 4 jajka, temperatura pokojowa
  • ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa karmelowa:

  • 600g masła
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100g cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 200g czekolady gorzkiej, kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.
  3. 1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można je docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;)). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.*
  4. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 10min). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  5. Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry tortu. Udekorować według uznania. Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 200g czekolady, rozsmarować na pasku papieru do pieczenia (lub jakiejś folii) trochę szerszym niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć papier.

Smacznego.

* Krążki można upiec wcześniej. Są zbite i wilgotne, dzięki czemu utrzymają się dłużej niż biszkopt.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort czekoladowy z masą karmelową

Tort czekoladowy z masą karmelową

Tort czekoladowy z masą karmelową

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kinia

    Kiniu możesz. Będzie pasowało.

    Pieką się właśnie te blaty do tortu z masą truskawkową :) Mam nadzieję, że nie będą zbyt zbite i masa nie będzie wypływała przy krojeniu pod naciskiem :) bo blaty są faktycznie dość zbite :)
    Dam znać jutro, jak goście zjedzą :)

  • Joanna

    Kiniu możesz. Będzie pasowało.

  • Kinia

    Mogę użyć blaty z tego przepisu do tortu z masą truskawkową, Pani przepisu na " Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym " ? Będzie pasowało ? Czy lepiej biszkopt?

  • Justyna

    Dzięki wielkie za odpowiedź :) Pozdrawiam!

  • Joanna

    Justyno tak. Powinnaś posmarować również boki i wierzch tortu i na to masę cukrową. Ja nie zwilżam masy wodą, tylko na nią nakładam masę cukrową. Ciasto będzie słodkie, ale przecież masy cukrowej nikt nie musi jeść. Ona jest do dekoracji, a jak komuś smakuje z nią to smacznego ;-)

  • Justyna

    Witam, planuję na weekend ten tort, ale chcę całość obłożyć masą cukrową. I tu moje pytanie: Czy w takim wypadku boki i górę tortu mimo to też obkładać kremem ? Bo by położyć masę cukrową musi być krem maślany, który później lekko zwilżam wodą ( by masa się trzymała ). No i czy tort nie będzie za słodki ( krem krówkowy i masa cukrowa :/ ? Pozdrawiam.

  • Bernadeta

    Pełna obaw zabrałam się za pieczenie tortu. Niepotrzebnie... wyszedł przepyszny. Pozdrawiam.

  • Monika007

    Witam. Upiekłam ten tort pełna obaw (jak zawsze :-) ) na rocznice ślubu rodziców i powiem tyle REWELACJA :) Długo szukałam taki przepis na tort czekoladowy i znalazłam!!! Pozdrawiam wszystkich :-)

  • Joanna

    Gabi powiem, że tak. Proces będzie jednak bardziej skomplikowany niż w podanym przepisie. Po dodaniu nawet stopniowym dżemu, masa prawdopodopnie znowu się zwarzy i trzeba będzie ponownie postawić ją nad parą, ciągle mieszając, aby składniki ponownie się połączyły. (Masa zacznie się topić i zrobi się rzadsza). Gdy składniki się połączą, należy ściągnąć garnek z pieca i miskować dalej, aż masa znowu zgęstnieje.

  • Gabi

    Czesc ;) swietny tort, robilm i jak najbardziej polecam ;) mam tylko takie pytanie odnosnie masy, czy zamiast masy krowkowej mozna dac np.sloiczek dzemu? Chodzi o to zeby zmienic smak i kolor masy :)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony