Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.

Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 3 białka
  • 120g cukru
  • 120g wiórków kokosowych

Krem truskawkowy:

  • 400g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa do obłożenia tortu:

  • 150g masła
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • trochę masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (u mnie różowy i fioletowy)
  • foremki w kształcie kwiatka
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować blenderem na mus.
  5. Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
  6. Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
  7. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  8. Przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać, aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciskać foremką kwiatki. Układać na torcie. Koło i pomiędzy kwiatkami posypać posypkę cukrową.

Smacznego.

Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Wiktorze jeśli jest napisane "jajka" to chodzi o całe.

  • Gość - Wiktor

    Czy jajka ubić całe czy tylko białka? W 1 punkcie.

  • Gość - Elżbieta

    Tort super w smaku i szybko się robi :D

  • Gość - Aneta, Kraków

    Witam,

    robilam tort na 2-gie urodziny synka - rewelacyjny smak i wyglad! Dziekuje za przepis i go szczerze polecam. Nie za słodki, genialne połaczenie czekolady, truskawek i kokosa, mniam, mniam:) nikt nie zostawil ani kawałeczka na swoim talerzyku:)

  • Gość - Dominika

    Dziękuję pani bardzo za tak szybką odpowiedź :)

  • Gość - Joanna

    Dominiko tyle wytrzyma. Możesz spokojnie tak zrobić.

  • Gość - Dominika

    Moglaby mi pani powiedzieć ile taki tort może poleżeć w lodówce? Bo chciałabym go zrobić w piątek wieczorem, a dopiero w poniedziałek go ewentualnie zjeść. :D

  • Gość - Bożenka

    dziękuję pani Joanno za odpowiedź :-)

  • Gość - Joanna

    Bożenko pewnie by się dało, ale na oko nie jestem w stanie powiedzieć ile trzeba by było użyć galaretki. Trzeba by było zmniejszyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Dlaczego boisz się żelatyny? Galaretka też jest na żelatynie przecież. Jak ją namoczysz, żeby napęczniała, podgrzejesz mieszając (uwaga, żeby nie zagotować) i dobrze wymieszasz (polecam trzepaczką) z 3 łyżkami musu truskawkowego, to nie powinny wyjść grudki. Trzeba to kiedyś opanować ;)

  • Gość - Bożenka

    Czy do kremu truskawkowego zamiast żelatyny można użyć galaretki, pytam ponieważ zawsze mam problem z żelatyną, po prostu kremy nie udają się po jej dodaniu.

Pokaż więcej

Kuchnia-Domowa.pl

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastk...
Tort wygląda naprawde apetycznie. Mogło by być więcej m&m's i dwa rzędy kit...
Ciasto wyszło wyśmienicie Przepyszne! Fantastyczny przepis
Zaryzykowałam upieczenie ciemnego z 6 jajek w tortownicy 30 cm i wyszedł super ...
Mam pytanie. Czy zamiast truskawek mogą być inne owoce np. jabłka ?
Początek strony