Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 9 małych jabłek

Nadzienie:

  • 150g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60g płynnego miodu
  • 4 łyżki rumu (lub zamiast alkoholu 4 łyżki soku jabłkowego)
  • 60g miękkiego masła

Ciasto ucierane:

  • 250g masła
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, (ja jeszcze je dodatkowo obrałam), ściąć górę jabłka, wydrążyć środek, pozostawiając dno.
  2. Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać. Wymieszać z masłem, cynamonem, miodem i rumem.
  3. Jabłka wypełnić nadzieniem. (Pozostało mi sporo niewykorzystanego nadzienia).
  4. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 25x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Osobno wymieszać mąkę z orzechami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać w 2- 3 porcjach do utartej masy jajecznej, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników (szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach).
  7. 1/3 ciasta wyłożyć do formy. Ułożyć pieczone jabłka i troszkę wcisnąć w ciasto. Pozostałe ciasto rozłożyć pomiędzy jabłkami tak, aby tylko wystawały odcięte góry jabłek.
  8. Ciasto piec w tej samej temperaturze ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy, ciągnąc za papier do pieczenia. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 9- 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Pieczone jabłka w cieście orzechowym