Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Ciasto kruche z owocami letnimi, świeżymi lub mrożonymi, zalanymi słodką polewą z białej czekolady i śmietany. Słodka polewa idealnie pasuje do kwaśnych owoców.
Tartę piekłam zarówno ze świeżymi malinami, jak również z mrożoną mieszanką owoców leśnych. Obie wersje smakowały bardzo dobrze.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady białej
  • 2 żółtka
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 450g owoców (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce mrożone rozmrozić. Następnie odlać sok, a owoce dobrze odsączyć na sitku.
  2. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
  4. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  5. Do lekko ciepłej czekolady ze śmietaną wmieszać żółtka. Parę łyżek masy wymieszać ze skrobią, a następnie połączyć z resztą masy. Wmieszać delikatnie owoce.
  6. Masę z owocami przelać do formy. (Gdyby ciasto kruche, wyklejone na boku formy było wyższe niż poziom wylanej masy, można je obniżyć do jej wysokości).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez co najmniej parę godzin w lodówce, aby masa stężała.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Tarta z malinami:

Tarta z owocami i polewą z białej czekolady

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony