Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tort kwiatek

Tort urodzinowy w kształcie kwiatka może być prezentem dla małej księżniczki jak również dla dorosłej kobiety ;) Tort składa się z kakaowego biszkoptu i dwóch mas budyniowych: jednej bardzo delikatnej do środka tortu, a drugiej z dodatkiem masła do obłożenia tortu.

Całość ozdobiona jest dwuwarstwową masą cukrową. Aby zapobiec sklejeniu się tych dwóch warstw i pobrudzeniu masy cukrowej masą budyniową, należy podczas przygotowywania tortu wykorzystać folię spożywczą lub papier do pieczenia, które mają pełnić funkcję separatora.

Tort można przygotować w wersji bezglutenowej lub z mąką pszenną.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej (kukurydzianej) powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń koloru czerwonego np. malinowy (może być również waniliowy lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Masa cukrowa:

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze
  • posypka cukrowa- srebrne perełki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. (W wersji bezglutenowej proszę wysypać formę mąką bezglutenową np. kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Ciasto przełożyć masą w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu).
  9. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  10. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Pozostałą masę odłożyć na bok.
  11. Tort wstawić do lodówki.
  12. Przygotować masę cukrową.
  13. Niedużą część masy zafarbować czerwonym barwnikiem na intensywny kolor.
  14. Z folii spożywczej wyciąć koło o średnicy ok. 18cm. Folię ułożyć na torcie.

k2

  1. Zafarbowaną masę cukrową rozwałkować i ułożyć na górze tortu. Wystający nadmiar masy obciąć nożem tak, aby masą cukrową była pokryta tylko góra tortu. (Na masie cukrowej mogą pojawić się wybrzuszenia w miejscach, gdzie leży ona na folii).
  2. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy ok. 15,5cm. Posmarować go z obu stron cienką warstwą oleju, naciąć pośrodku i ułożyć na torcie.

k3

  1. Obciętą masę zagnieść z resztą masy cukrowej na różowy kolor, jaśniejszy niż ten co jest już na torcie. (Z białej masy można odłożyć kawałek, aby zrobić później z niego trawę).
  2. Różową masę rozwałkować i ułożyć na torcie. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
  3. Ostrym nożem naciąć masę cukrową w trójkąty, jak na poniższym zdjęciu.

k4

  1. Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie papier do pieczenia.

k5

  1. W ten sam sposób naciąć drugą masę cukrową (uważając, aby nacięcia zrobić pośrodku podstawy odwiniętych trójkątów).
  2. Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie folię (najłatwiej pęsetą).

k6

  1. Odłożoną masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy z okrągłą końcówką i wyciskać małe kleksy, jeden koło drugiego, na środku tortu.
  2. Ozdobić srebrnymi perełkami.
  3. Odłożoną masę cukrową pofarbować na zielono i obłożyć nią wystającą poza tort paterę.
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Tort kwiatek

tort kwiatek

tort kwiatek

tort kwiatek

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Aga tak, barwniki spożywcze lub koncentrat soku buraczanego, sok wiśniowy, malinowy.

  • Aga

    Witam! Chciałabym przygotować taki torcik, jednak ozdobić go bez masy cukrowej. Jak zrobić, by masa do obłożenia tortu miała czerwony lub różowy kolor? Można dodać do niej barwniki? Czy zamiast gotowych barwników można użyć naturalnych (owoce lub np. sok z buraków)?

  • Joanna

    Karolino możesz. Tylko uważaj, aby nie dać za dużo i tym sposobem nie rozrzedzić masy.

  • Karolina

    Nigdy jeszcze nie robiłam masy cukrowej, stąd moje pytanie: czy mogę do jej zabarwienia użyć barwników naturalnych, jak sok z buraków, sok z malin itp.??
    Tort będą jadły również dzieci, a do sztucznych barwników jestem jakoś sceptycznie nastawiona.

  • Joanna

    Martyno ja piekę biszkopt zawsze na grzałce góra- dół. Tort przekrawam dużym nożem, ale można również nitką, jeśli jest Ci tak łatwiej.

  • Martyna

    Mam jeszcze kilka pytań. Jeśli będę piekła biszkopt w termoobiegu to w jakiej temperaturze należy piec i ile czasu ? I jak najlepiej przekroić biszkopt ? Nitką ?

  • Martyna

    Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję zrobić w mojej tortownicy, myślę że się uda jakoś. :)

  • Joanna

    Martyno o ile masy możesz zrobić bez zmian, to nie wiem czy Twoja forma nie będzie za mała na biszkopt. Mój biszkopt wyrasta po sam brzeg i w mniejszej tortownicy by się nie zmieścił. Srebrne perełki dostałam w sklepie spożywczym. Z barwnikami jest gorzej. Najłatwiej zamówić je w necie.

  • Martyna

    Mam mały problem. Moja tortownica ma średnicę 24,5 cm. Czy mogę zrobić ten tort w takiej tortownicy nie zmieniając ilości składników ? I gdzie mogę kupić takie srebrne koraliki i barwnik czerwony ?

  • Joanna

    Beniu myślę, że z masą będzie jeszcze wszystko w porządku. Ona zgęstnieje w lodówce. Najlepiej jednak przed jej nałożeniem na biszkopt poczekać, aż zacznie tężeć. Będzie się ją wtedy najłatwiej rozkładać.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony