Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, słodki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy miękną w masie i dosładzają ją. Polecam wypróbować :)

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¼ szklanki cukru (50g)
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • 2 łyżki kakao
  • 375g masła
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70g czekolady gorzkiej
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100g bez

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  6. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać kakao.
  7. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
  8. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje (ok. 2 godz. lub dłużej).
  9. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę schłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa zgęstnieje rozsmarować ją na górze tortu. Tort udekorować bezami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 15 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony