Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pirat

Nieskomplikowany tort dla chłopca na pirackie przyjęcie urodzinowe. Tort można przygotować dowolny i z dowolną masą. Jedynie ważne jest to, aby pokryć go masą na bazie masła, czyli maślaną lub budyniową. Nie powinna ona zawierać nawet małej ilości bitej śmietany, bo może ona zaszkodzić masie cukrowej, którą obłożony jest tort. Zamiast masy na bazie masła możecie użyć również podgrzanej nutelli. Podgrzana robi się płynniejsza i łatwiej nanieść ją na tort. W poniższym torcie nutella pasuje idealnie smakowo do reszty ciasta.

Ponieważ nie miałam czarnego barwnika spożywczego, do przygotowania wąsów, brody i opaski na oko użyłam masy marcepanowej zabarwionej kakao.

Poniższy przepis może zostać wykonany zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.

W wersji bezglutenowej proszę zastąpić mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową, użyć bezglutenowego proszku do pieczenia i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Dodatkowo:

  • słoik kremu czekoladowo- orzechowego np. Nutella
  • barwniki spożywcze
  • masa marcepanowa
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ciasto czekoladowe. Po ostudzeniu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  2. Przygotować masę serową.
  3. Dolny krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  4. Górny krążek ciasta zaokrąglić nożem.

02

  1. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na dolnym krążku. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.

03

  1. Nutellę podgrzać w garnku. Lekko ciepłą posmarować górę i bok tortu. (Uważać przy smarowaniu boku tortu. Nutellę nakładać stopniowo i delikatnie, aby nie wymieszała się z masą serową).
  2. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę cukrową.
  3. Ok. 2/3 masy cukrowej zafarbować małą ilością czerwonego barwnika, aby uzyskać delikatnie różowy kolor (kolor skóry ;)). Masę rozwałkować i ułożyć na torcie. Nadmiar masy odkroić, uformować ucho i nos i przykleić je do tortu. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
  4. Kolejno zrobić chustę na głowę. (Część masy przeznaczonej na chustę zafarbowałam czerwonym i żółtym barwnikiem, aby uzyskać kolor pomarańczowy, a kropki wycięłam kieliszkiem z białej masy).
  5. Zrobić oko. (Są to dwa kółeczka białe i niebieskie nałożone jedno na drugie).
  6. Kolejno zrobić z marcepanu zagniecionego z kakao opaskę na oko, wąsy i brodę.
  7. Na końcu zafarbować kawałek masy cukrowej na żółto i zrobić kolczyk.

Smacznego.

Tort pirat

pirat

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Powiedziałabym, że grzałka dolna wysiadła lub słabo grzeje.
Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych bia...
obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ...
Daję zwykły biały cukier kryształ. Można użyć także drobnego cukru do wypieków.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony