Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort statek

Czekoladowy statek piracki to moja propozycja na chłopięce, urodzinowe przyjęcie. Tort statek zażyczył sobie mój synek na 6 urodziny. Postanowiłam sprostać postawionemu mi zadaniu ;) Wcale nie było ono trudne do wykonania. Tort robi się bardzo przyjemnie, bo nie jest bardzo skomplikowany w budowie. Możecie podpatrzeć mój pomysł i przygotować taki lub podobny tort według własnej fantazji.  Do jego przygotowania potrzebne są dwa ciasta upieczone w formie keksowej: jedno duże i drugie o połowę niższe. Przełożyć możecie je dowolną masą i udekorować według własnej inwencji twórczej. Można, tak jak u mnie, pokryć go masą marcepanową lub masą cukrową, albo po prostu posmarować go masą czekoladową lub kakaową i dowolnie ozdobić.

Tort przygotowałam w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową i używając słodyczy bezglutenowych. W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Tort ma wymiary ok. 23cm długości i 15cm wysokości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe pierwsze:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Ciasto czekoladowe drugie:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 62g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 50g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Masa maślana:

  • 250g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 400g masy marcepanowej
  • kakao
  • do ozdoby: czekolada, krówki, 2 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25min. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt do szpica.

3

  1. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
  2. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna). 

4

  1. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.

5

  1. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.

6

  1. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
  2. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.

7

  1. Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Marcepan zagnieść z kakao. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  3. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: Ściągnąć “wystające” części statku, czyli trójkąt i prostokąt i najpierw pokryć dolną część statku marcepanem. Kolejno należy posmarować trójkąt i prostokąt od dołu masą, a następnie obłożyć je marcepanem. Ułożyć z powrotem na dolnej części statku.

8

  1. Udekorować statek według uznania. U mnie armaty zostały zrobione z kostek czekolady (Ritter Sport) i marcepanu.

9

  1. Żagle to kwadraty opalonego ogniem papieru, umocowane na patyczkach do szaszłyków. Poręcz marcepanowa oparta jest na krówkach.

Smacznego.

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Kaja

    Witam,
    piękny tort. Chciałabym taki zrobić na urodziny dla synka. Proszę o info ile kawałków wychodzi przy tych proporcjach? Ma być 16 dzieciaków ...

  • W odpowiedzi na: Kaja

    Kaju na 16 dzieci to będzie za mały. Zrobiłabym w keksówce na 30cm, zwiększając odpowiednio ilość składników (przemnóż wszystkie składniki przez współczynnik 1,2).

  • Katarzyna

    Witam
    Chciałam podziękować za przecudny przepis. Robię dla 7 letniego dziecka imprezę piracka i zaproponowałam mu do wyboru czy zrobić wg Pani przepisu statek czy skrzynię skarbów. Oczywiście wybrał... oba. wiec wczoraj skończyłam składać oba torty i jestem mega zachwycona, że dzięki pięknym Pani opisom jestem taka zdolna. W rodzinie powiedzieli ze mogę iść na cukiernika;-) No cóż jak były tak cudnie dokładne wskazówki to jakżeby inaczej. bardzo dziękuję za przepisy i cudne porady.

  • Joanna

    Aniu zrób cały tort dzisiaj.

  • Ania

    Witam.Ja chce zrobić ten tort na jutro.Wszystko już mam gotowe tylko nie wiem czy mogę dzisiaj już położyć ten marcepan czy lepiej poczekać z tym jutra?

  • Joanna

    Kasiu tak, można.

  • Kasia

    Czy można do tego tortu użyć kremu do karpatki?

  • palisia5

    Palisiu przemnóż wszystkie składniki przez 1,2. O tyle należy zwiększyć ilość składników. Przelicznik form znajduje się po lewej stronie na stronie.

    Nie wiem czy dobrze ty robie, czyli np 200g × 1,2 =240 ?:)
    Bo jeśli zwiększyłabym do 1,5 porcji to mówi Pani ze za dużo by było?

  • Joanna

    Palisiu przemnóż wszystkie składniki przez 1,2. O tyle należy zwiększyć ilość składników. Przelicznik form znajduje się po lewej stronie na stronie.

  • palisia5

    Witam, chce zrobić ten tort dla chrześniaka na urodziny ale w większej formie keksówce a mianowicie o długości ok.30 cm. Czy jeżeli większe wszystkie proporcje o 0,5 porcji to nie wyjdzie mi za dużo tego ciasta? Czyli np.jeśli w przepisie jest 200g czekolady to dałabym wtedy 300g, jeżeli są 4 jajka to dałabym 6 jaj. Tort jest piękny ale chrześniak chce troszkę większy żeby był:) dodam że wszystkie wypieki z Pani bloga wychodzą wspaniałe!:) rok temu robiłam dla tego samego chrześniaka tort Smoka i był zachwycony!;)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony