Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ;). Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który w tym wypadku bardzo wzbogaca smak.

Przepis pochodzi z programu: „Ewa gotuje”.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła (dałam 250g)
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się zagotuje, dodać mleko z kaszą, szybko mieszając. Gotować przez ok. 3- 4min. (Całość zgęstnieje). Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
  3. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy). Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, kolejno wstawić do lodówki.

02

  1. Deser jest gotowy po ok. 2godz, ale najlepiej jest go pozostawić na noc w lodówce.
  2. Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

deser z kasza manna

deser z kaszą manną

deser z kasza manna

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Kru

    Przed chwila zrobilam deser, jednak wedlug zmodyfikowanej proporcji: na 0,7 l mleka 6 lyzek kaszki ( czyli ok pol szklanki). Wedlug mnie cala szklanka to o wiele za duzo... Dodalam kaszke w momencie gdy mleko bylo jeszcze nie calkiem gorace i mieszalam do zagotowania. Wyszlo idealnie geste. Zmniejszylam tez ilosc tluszczu do pol kostli. Moze komus moje uwagi sie przydadza, deser nie ucierpial na modyfikacji a zawsze to troche mniej kalorii... ;) pozdtawiam

  • Gość - aneta

    Nie te ciasto nie nazywa sie Stefanka tylko Kaszak robie je od kilku lat a przepis dostalam od cioci jest pycha POZDRAWIAM :p

  • Gość - kinga

    Witam.Tak sobie wymyslilam,ze skoro ciasto z kaszki moze byc kakaowe to moze byc tez krowkowe.Tylko jakie proporcje?

  • Gość - Joanna

    Wiolu prawdziwe masło.

  • Gość - wiola

    A do tego przepisu jes prawdziwe maslo czy margaryna zwykla?

  • Gość - Małgorzata

    Robię od lat :) Na wierzch daję polewę czekoladową i czasem posypuję wiórkami. Niezapomniany smak. Mój mąż nie je zbyt dużo słodkości, ale to ciacho zajada jak szalony :)
    Ps. znam je pod nazwą "Stefania"

  • Gość - Anna

    Pani Joanno, jakie są wymiary blachy aby zrobić 15 porcji? Nie ukrywam, że to pierwsze co zrobię po wejściu jutro do kuchni. :)

  • Gość - Tamara

    Mmmm....Pycha naprawde dobre polecam Tamara

  • Gość - Zośka

    Pychotka naprawdę świetny deser, do masy dodałam jeszcze pokruszone petiberki rewelacja.

  • Gość - Klaudia

    Świetny i szybki deser. Polałam ciasteczko truskawkami i zrobiło furrorę. Niebo w gębie!

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony