Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  6. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

0r2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

0r3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

0r4

  1. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

0r5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

0r6

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

0r7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis znaleziony na stronie: www.usa-kulinarisch.de

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Gosia

    Ciasto rewelacja. Gości na moim stole nie jeden raz. Super pomysł .

  • Gość - Karola

    Te ciasto jest dziwne. Robilam z podanych proporcji i nie da sie tego wyrobic reka a co dopiero rozwalkowac. Wszystko sie klei

  • Gość - Katarzyna

    Witam,
    chciałabym upiec to ciasto, mam jednak pytanie. Czy można je upiec w prodzizu i wyjdzie? I da się je zrobić w tortownicy 26cm?
    z góry dziękuję za odpowiedź,
    pozdrawiam

  • Gość - Smosia

    Pyszne, szybkie ciasto - pomijając czas wyrastania (ja swoje troszkę przetrzymałam i na dobre mu wyszło). Użyłam 1 saszetki drożdży instant, a do ciasta wlałam olej ryżowy zamiast roztopionego masła, reszta zgodnie z przepisem. Polecam, trzeba tylko pilnować by nie spalić wierzchu - lepiej formę ustawić troszkę niżej w piekarniku.Dziękuję za pyszny i łatwy pomysł:))

  • Gość - Monika Zielińska

    Kolejny fantastyczny przepis. Korzystam z Pani przepisów już dwa lata i jeszcze nie zdarzyło mi się aby jakikolwiek przepis z Pani stron (zarówno z domowych wypieków, jak i z domowego gotowania) mi nie wyszedł. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem od razu trafiając na Pani stronę i od laika dziś uchodzę w rodzinie za fantastyczną kucharkę, za co bardzo dziękuję :)

    Ciasto cynamonowe zrobiłam wczoraj pierwszy raz - oprócz atrakcyjnego wyglądu jest też świetne w smaku. Z racji, że szybko się rozeszło - dziś robię drugie podejście. Tym razem jednak spróbuję nasmarować go zamiast masłem to własnoręcznie robionym musem jabłkowym :) Jedyne co to musiałam u siebie dodać więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było za rzadkie, ale to zapewne zależy od rodzaju mąki :)

    Pozdrawiam serdecznie

  • Gość - Teresa

    Właśnie dzisiaj upiekłam.Cudowne!!!Moja modernizacja polegała tylko na tym, że użyłam masła klarowanego,cukier zastosowałam trzcinowy drobny i do cukru z cynamonem dodałam około pięć łyżek zmielonych migdałów/ dałam na intuicję/.W domu pięknie pachnie, a mój mąż co rusz chodzi do kuchni po następny kawałek.A we mnie jest radość, bo to ciasto poprawia humor.Dziękuję za ten przepis

  • Gość - izabela

    znakomite. zazwyczaj słabo wychodzą mi wypieki, ale tym razem usłyszałam "mogłabyś je częściej piec.." Nareszcie! Serdecznie dziękuję za przepis :)

  • Gość - PyziowaMama

    To ciasto jest ulubionym wypiekiem mojej rodziny. Po upieczeniu pięknie pachnie w całym domu. P O L E C A M

  • Gość - Ola

    Zrobiłam je tydzień temu i wyszło obłędne, mięciutkie i pachnące, bardzo polecam przepis i całego bloga :-)

  • Gość - Aga

    Ciasto jest wspaniałe - pyszne, cudnie wygląda i wbrew pozorom jest łatwe!!! Polecam. Z pewnością, tym ciastem zachwycicie wszystkich!

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Bardzo lubię ciasto francuskie i cynamon, więc to jest ciasto idealne . Na pewno...
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony