Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kołacz z serem

Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Kruszonka ma kształt przypominający jakby chmurki lub kleksy. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Ja zrobiłam tak, jak widzicie na zdjęciach. Kruszonki pozostało mi dość sporo. Jeśli nie wykorzystacie jej całej, to możecie ją zamrozić i użyć następnym razem.

Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży (dałam 40g)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • ½ szklanki mleka (125ml)

Masa serowa:

  • ok. 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 160g masła lub margaryny
  • parę kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Kruszonka powinna mieć konsystencję raczej zbitą niż sypką. Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła).
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  5. Przygotować masę serową. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo ser. Dodać budyń i wymieszać, do połączenia składników.
  6. Masę serową wyłożyć na ciasto.
  7. Odrywać po kawałku ciasta na kruszonkę i układać kleksy na serze.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Uwaga:
Jeśli mielibyście bardzo suchy ser, to możecie dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

kołacz z serem

kołacz z serem

kołacz z serem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Bea

    Jest przepyszny,Wychodzi zawsze.do sera dodaje olejek pomaranczowy,rodzynki lub zurawine.kruszonke na cala blache.☺

  • Ola

    Na pewno wyszedł Ci smaczny :) ale jako ślązaczka muszę dookreślić - poprawnie mówiąc to jest KOŁOCZ, a nie kołacz. Prawdziwy kołocz jest o wiele wyższy, warstwa sera powinna być co najmniej dwa lub trzy razy wyższa niż na zdjęciach, z dodatkiem bakalii. Winny być także dwie warstwy cieńszego, bardziej pyszystego ciasta drożdżowego - pod i nad serem Kruszonka (koniecznie w dużej ilości) ma mieć złoto-brązowy kolor, a wszystko oprószone cukrem pudrem.

  • Martyna

    Jee!!!
    Wkońcu wyszło mi ciasto drożdzowe i to jeszcze jakie pyszne!!PALCE LIZAĆ
    Dziękuję Ci baaardzo za przepis

  • Anka

    Bardzo lubię ten blog - jest jednym z moich ulubionych, dlatego często tu zaglądam. Co do ciasta - następnym razem polecam podzielić część drożdżową na dwie i cieniutko rozwałkować. Jedna powinna być bezpośrednio na blaszce a druga bezpośrednio nad serem. Ja zawsze smaruję drugi płat cukrem rozpuszczonym w mleku i nakłuwam widelcem. Dopiero na to kruszonka - gęsto, nie ma co żałować. I chwila dłużej w piekarniku, żeby nabrało koloru. Warto wypróbować, polecam! Nie pożałuje Pani.

  • Astheart

    Urodzilam sie i mieszkam na Gornym Slasku, tylko ze na Zaolziu. Moja mama byla Polka, ale tez z Zaolzia, urodzona w Trzyncu. Takie ciasta drozdzowe nazywa sie kolocze i sa one bardzo popularne. Robi sie je z serem lub owocami. Kruszonka zazwyczaj jest rozsypywana po calej powierzchni. Ale mysle, ze, tak jak jest w przepisie, tez mozna zrobic. Moja mama robila swietne ciasta drozdzowe; mieciutkie i puszyste. Nie wedlug przepisu, po prostu miala juz skladniki w oku i zawsze jej wychodzilo. I ja bardzo zaluje, ze nie zwazylam tych skladnikow, bo mnie sie nikdy tak nie udaje a mamy juz nie ma...

  • Joanna

    Anka ta duża, płaska blacha z piekarnika. Ona ma rozmiar ok. 40x 32cm.

  • anka

    joanno - duża blacha to jaka? :)

  • Edyta

    podziwiam wytrwałość ale śląski kołocz tak nie wygląda,jeśli Alex wyszedł wyrośnięty to pogratulować taki właśnie ma być i kruszonka na całej powierzchni!! dawniej nosiło się blachy z ciastem do pobliskiego piekarza kołocz ze zwykłego domowego piekarnika zawsze będzie troszkę mniej udany, pozdrowionka

  • Helen

    Udalo się :) jest pyszne ;) na ciepło tez ;)

  • Joanna

    Helen jeśli ciasto było surowe w środku, to musisz je piec dłużej.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony