Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kołacz z serem

Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Kruszonka ma kształt przypominający jakby chmurki lub kleksy. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Ja zrobiłam tak, jak widzicie na zdjęciach. Kruszonki pozostało mi dość sporo. Jeśli nie wykorzystacie jej całej, to możecie ją zamrozić i użyć następnym razem.

Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży (dałam 40g)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • ½ szklanki mleka (125ml)

Masa serowa:

  • ok. 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 160g masła lub margaryny
  • parę kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Kruszonka powinna mieć konsystencję raczej zbitą niż sypką. Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła).
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  5. Przygotować masę serową. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo ser. Dodać budyń i wymieszać, do połączenia składników.
  6. Masę serową wyłożyć na ciasto.
  7. Odrywać po kawałku ciasta na kruszonkę i układać kleksy na serze.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Uwaga:
Jeśli mielibyście bardzo suchy ser, to możecie dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

kołacz z serem

kołacz z serem

kołacz z serem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Alex

    Zrobilam, bardzo pyszne, tyle że mnie wyszlo bardzooo wyrośnięte. Tutaj na zdjęciu ciasto drożdżowe ma konsystencję bardzo zwartą, lekko zakalacową (oczywiście nic nie ujmując :lol: ), czy to tak ma być, czy ja coś zchrzaniam?! Nigdy nie jadam wcześniej kolacza, ten byl mój pierwszy.

  • Joanna

    Alex to tylko się cieszyć jak ciasto pięknie urosło :-) Mnie faktycznie wyszło niskie, może to od ciężaru sera, ale zakalca nie było. To tylko pod serem zrobiła się taka otoczka od sera 8)

  • Alex

    na początku zanaczę, że na tej stronie nie mogę używać literki "ł" (tę skopiowalam z worda). Ale do rzeczy, siedzialam, myślalam i doszlam do wniosku, że może to przez drożdże. Ja dalam 50g. No nic, pyszne bylo i już. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Teraz biorę się za serniczek trójkolorowy. :lol: Ps. Fajna strona, jest już w ulubionych.

  • eugenie

    bardzo dobry,smacznego.

  • Helen

    No zobaczymy jak wyjdzie,własnie jest w piekarniku ale chyba za krucha ta kruszonka mi wyszła bo nie udało sie zrobic kleksów tylko po prostu pokruszyłam na całośc...mniejszy efekt ale mam nadzieje ze smaczne będzie ;)

  • Klaudia

    KOŁOCZ to nie sernik (błędem jest spolszczanie nazwy). Tradycyjny kołocz powinien mieć jeszcze "kołderkę" na serze z ciasta drożdżowego i dopiero potem posypka. Do sera dodaje się jeszcze rodzynki. Ma być na bogato - dlatego kołocz jest nieodłącznym elementem wesela czy świąt.
    Mimo wszystko pozostałe składniki oraz wykonanie jest jak najbardziej bez zarzutu - ciasto wygląda apetycznie i z pewnością jest bardzo dobre :)

  • Helen

    Kuurczze ostatnio mi nie wyszedł...w środku ciasto było zupełnie surowe....nie wiem gdzie błąd popełniłam,urosło tylko po bokach i to co podjadłam to mobilizuje mnie zeby jeszcze raz zrobic ;)także idę po ser i skłądniki i jeszcze raz robię ;)

  • Joanna

    Helen jeśli ciasto było surowe w środku, to musisz je piec dłużej.

  • Helen

    Udalo się :) jest pyszne ;) na ciepło tez ;)

  • Edyta

    podziwiam wytrwałość ale śląski kołocz tak nie wygląda,jeśli Alex wyszedł wyrośnięty to pogratulować taki właśnie ma być i kruszonka na całej powierzchni!! dawniej nosiło się blachy z ciastem do pobliskiego piekarza kołocz ze zwykłego domowego piekarnika zawsze będzie troszkę mniej udany, pozdrowionka

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony